robpab Opublikowano 11 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2009 ...ale nie wiesz czy poprzednik też taki pogląd wyznawał. to się niestety tyczy wszystkiego, każdego rodzaju silnika. I diesla i benzynkę można "zarżnąć" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 11 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2009 Nie chodzi mi o zarżnięcie silnika, a o poprawne traktowanie turbiny. Chłodzenie przed wyłączeniem i nie katowanie bezpośrednio po starcie. Nie każdy ma tę świadomość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robpab Opublikowano 11 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2009 Tu się z tobą w 100% zgadzam. Wiem to z własnego doświadczenia ile musiałem się ludzim w firmie natłumaczyć jak mają auta traktować. No ale niektórzy są niereformowalni. Teraz dla niektórych jestem ten "zły" co się wszystkiego czepia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 12 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2009 Załączam wspomniane wykresy. NIestety nie wiem jakiego typu jest silnik K4M. Czy ma on KZFR czy nie, a to wpływa na moment. Jeśli ktoś takowy znajdzie, prosze o zamieszczenie. Napewno sie przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 12 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2009 Tylko dojdę do pracy Wrzuciłeś wykresy dCi od wersji nie montowanych w Megane tylko w Clio. Przypominam - rozmawialiśmy o ph2 1.6 i 1.5 dCi 105KM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 12 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2009 Powrzucaj co masz. Napewno komuś sie przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 12 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2009 Wykresy dla 1.5 dCi 105KM i 1.6 110KM: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robpab Opublikowano 12 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2009 Lewy, wg wykresów od kataryniarza, 1,6 faktycznie max momentu ma między 4 a 5 tys. Swoją drogą wydaje mi się to troochę wysoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guder Opublikowano 12 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2009 a macie może wykres do silnika 1,4 8V 75KM montowane w clio i thalii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 12 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2009 robpab, dokładnie. Jest to o tyle dziwne, ze wcześniejsza wersja tego silnika z MI phII (bez ZFR) ma ten max. pomiędzy 3-4k i znacznie łagodniejszy przebieg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robpab Opublikowano 12 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2009 Lewy, to są tzw. ulepszenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
veinte Opublikowano 13 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2009 Witam Was i pytam. Chce kupic w najbliszym czasie Megane Grandtour II najprawdopodobniej z silnikiem diesla. Przegladalem juz tysiace ogloszen i chce sie upewnic, ktory wg Was silnik jest lepszy, przyjemniejszy w jezdzeniu i bardziej oszczedny. Myslalem o 1,9 dci, zastanawialem sie rowniez nad 2,0 dci ale pewnie sie skonczy na 1,5 dci 105KM bo widze coraz wiecej pozytywnych komentarzy na temat tego silnika. Ze specyfiki moich podrozy - gnanie po niemieckich autostradach miedzy Wroclawiem a Holandia - zalezy mi na 6 biegowym aucie. Ze wzgledu na cichsze zachowanie i mniejsze spalanie i szybsza jazde. Przebiegi rzedu 20 - 40 kkm rocznie, glownie na autostradach w calej Europie. A moze kupic jakis pojazd juz wyposazony w LPG bo tego jest mnostwo w NL? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 13 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2009 veinte, gdybyś tarfił na rodzynka 2.0dCi to bierz.Te silniki wcale sie nie psują.Najlepsze w gamie Renault pod względem bezawaryjności.Niektóre marki z wyższej pólki chciałyby go mieć w swoich pojazdach. :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 13 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2009 Oba są dobre :D 1.9 "przyjemniejszy w jeżdzeniu" ze względu na moc i moment 1.5 "bardziej oszczędny" Jednym słowem musisz przejechać się sam, żeby wybrać pod siebie :D PS. 1.5 występuje też w wersji 85KM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
veinte Opublikowano 13 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2009 Wiem, ze musze omijac 85KM bo troche jak dla mnie za slaby. A jak z predkosciami maksymalnymi dla silnikow: 1,5 dci 105 KM 1,9 dci 120/130KM 2,0 dci 150 KM ? Nie moge tego za bardzo znalezc a to dla mnie dosc wazne :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi