Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Sezon rozpoczęty, grillowania czas nastał


gojgien

Rekomendowane odpowiedzi

Mam kilka swoich pomysłów ale wymagają opracowania. Przedstawiam więc stronę z przepisami na potrawy z grilla. Mam nadzieję, że urozmaici to naszą rozkosz dla podniebienia, a nie tylko kiełbaski i kiełbaski przekładane kiełbaskami.

Tu trochę przepisów do pobrania: http://gotowanie.onet.pl/daniazgrilla.html

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Banany cd... :mrgreen:

U mnie małżonka robi tak: banan w skórce, nacięty z jednej strony, w nacięcie wkładamy kostki czekolady,całość posypujemy cynamonem i na grilla...ściagamy wg uznania ale u nas przeważnie wtedy jak kostki czekolady się roztopią i czekolada się gotuje...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

to ja zapodam przepis na kaszanke :mrgreen: No chyba ze juz znacie taki ;)

6-7 pentek kaszanki

1-2 papryki pokroic w kostke

2-4 pomidory pokroic w kostke

1-2 zabki czosnku drobniutko posiekac

1 cebula w przepisie zeby w piorka ja wole pociachac w grubsza kostke

1-2 jablka tez pokroic w kostke

warzywa mieszam osobno i troche doprawiam a pozniej mieszam z kaszanka. Robimy małe porcje i zawijamy w folie aluminowa. Średnie kwadraciki robie aby kazdemu na porcje straczyło. Do tego daje tez TZATZYKI (chyba tak sie to pisze) to jest sos bardzo dobry

 

hehehe nie bede pisal nowego posta aby nie smiecic w tym temacie, ale ja tez siedze za biurkiem i slinka cieknie ale nie tak bardzo bo w weekend grilowalem ;) mniam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co do przepisów do polecam kaszanke zawiniętą w folię aluminiową pieczoną na glilu. Kaszankę powinno się nakłuć delikatnie żeby tłuszcz wyciekł. Zapieka się do momentu kiedy skórka jest twarda do tego stopnia że uderzając widelcem słychać jak stuka :mrgreen:

Spożywa się ją krojąc bo skóreczka chrupiąca że HEJ!

 

Co do marynat (i steków) to polecam marynatę do mięs taką do której dodaje się musztardę. (poszukam jaka to nazwa i poźniej uaktualnię dane). Takie mięsko należy przygotować przynajmniej dobę przed spożyciem - lepiej 2 doby. Można również tak spreparowane mięsko podzielić na porcje i zamrozić. Spokojnie można trzymać miesiąc i dwa (sprawdzone!!) i w dniu BIG ŚLINOTOK wyjmujemy rozmrażamy i wrzucamy na grilla. Przepyszne steczki... mniam mniam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co do kaszanki :D Kaszankę, naciętą od góry po długości, wkładamy do wyokiej "wanienki" z folii aluminiowej, do środka dodajemy odrobinę masła (masła a nie "podróbek"!), i wrzucamy krążki cebuli białej. całość zamykamy, tak, żeby była wolna przestrzeń nad kaszanką i kładziemy na grillu. Wg. uznania można dosypać jakiejś przyprawy, acz zaznaczę, że kupując dobrą kaszankę jest to całkowicie zbędne. Pieczemy, aż do zjedzenia :D Smacznego!

 

Na koniec apel. Wyroby mięsne i mięsopochodne :D kupujcie w stanie surowym, żadne jakieś już "gotowe na grilla" z marketów. Dbajcie o swoje zdrowie i smak :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na koniec apel. Wyroby mięsne i mięsopochodne :D kupujcie w stanie surowym, żadne jakieś już "gotowe na grilla" z marketów. Dbajcie o swoje zdrowie i smak :D

W 100% popieram. Z gotowych rzeczy używam tylko marynat. Polecam piersi z kurczaka w marynacie orientalnej od Kamisa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Nowy sezon to może temat warto odświeżyć.

Podaje sposób na urozmaicenie pieczonych kiełbasek mojego pomysłu. Testowane i zajadane już kilka lat.

Można nazwać kiełbaski "a'la gojgien" ;)

No wiec co potrzebne ;)

-kiełbasa na grilla wg. uznania

-ser żółty

-boczek, najlepiej wędzony i parzony bez kości. (tu ważne by sobie taki boczek dać pokroić maszynowo w bardzo długie plastry)

-przyprawa do grilla lub oregano (jak kto woli)

-wykałaczki na każdą kiełbaskę przynajmniej 2 szt.

Sposób przygotowania.

każda z kiełbasek nacinamy tak jak leży na stole, pionowo ale nie do końca, by powstała "kieszeń"

W to miejsce wstawiamy gruby na 0,5cm plaster sera o odpowiedniej długości. Można już teraz lekko posypać wnętrze kieszonki przyprawami.

Teraz do nieprzeciętego końca kiełbaski przykładamy początek plastra boczku i przekłuwamy wykałaczką. Owijamy baczkiem kiełbaskę faszerowana serem jak bandażem. Koniec plastra boczku też przekłuwamy wykałaczką by się nie odwinęło.

Boczek przed zawijaniem można także przyprawami potraktować.

Przygotowanie mamy za sobą.

Piec na małym ogniu lub nad rozpalonymi brykietami ale najpierw stroną przeciętą, tam gdzie jest ser w stronę ognia. jak zauważymy, że serek się już wytapia i próbuje przez boczek uciekać kiełbaski należy odwrócić serem do góry. Boczek już powinien skwierczeć. dopiekamy z drugiej strony i podajemy do konsumpcji.

Najlepiej smakuje z zimnym browarkiem ;) ;)

Życzę smacznego.

Moment przewracania kiełbasek

08062010010.th.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Polecam obok dań mięsnych grillowanie sera Halloumi (Cypryjski ser biały). Jest REWELACYJNY! Śmak bardzo podobny do naszych oscypków ale nie jest tak słony. Jest to ser twardy (jak żółty). Nie topi się. Można jeść na zimno, jako dodatek do sałatek (zamiast fety), można zetrzeć na spagetti. Zastosowań mnóstwo. Co do zakupu to najtaniej robi go cypryjczyk i sprzedaje na allegro (25zl/kg).

Można kupić w Auchanie ale tam kostka około 25dkg kosztuje około 16zl.

 

Informacja dla brzydziatych: nie śmierdzi wiochą, ani żadnymi żygami.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Kolejny sezon właśnie czas rozpocząć, (kto jeszcze tego nie zrobił)

Smaker.pl za pośrednictwem Interii udostępnia do pobrania nową książkę w formacie np. pdf, z 169 przepisami na grilla.

Tu do zassania: http://smaker.pl/smaczki/news/smaker-poleca-169-przepisow-na-grilla,1651415

No to smaczyska, gorącego rusztu i zimnego <piwko> :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Videos

  • Ogłoszenia

  • Polecana zawartość

    • Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 
       
      Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 
       

      REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes
       
       
      • 20 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

       
      • 17 odpowiedzi
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!