Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

gdzie latem w Sudety ?

gojgien

Rekomendowane odpowiedzi

Jak żyję jeszcze nie było mi dane poznać tego zakątka Polski. Jakaś wewnętrzna siła ciągnie mnie w Sudety. Kilkakrotnie jadąc A4 na zachód i z powrotem, z zachwytem patrzyłem w tamtą stronę.

Proszę o poradę, gdzie Waszym zdaniem najlepiej pojechać latem w ten rejon. Interesuje mnie piękny górski krajobraz, spokojne trasy spacerowo widokowe, nie jakieś extrim, miłe lokaliki, no i przyjemne, niedrogie pensjonaty, najlepiej z papu. Oczywiście wyjazd z rodzinką jako letnicy mobilni, czyli możliwość przemieszczania we własnym zakresie w celu odwiedzenia ciekawych miejsc. Nie mam jakichś szczególnych upatrzonych miejscowości, zdaje się na Wasze podpowiedzi i propozycje miejsc sprawdzonych i polecanych.

gojgien, Ciężko tak jednoznacznie wskazać. Każda z tych miejscowości ma swój urok. Pogadaj z Jacentym (gacek_fm)

Może miejscowości uzdrowiskowe typu Polanica Zdrój itd.

Może do Książa na zamek itd.

Może takie coś cię zaciekawi <ok>

udety.ig.pl/webcm/legendy"]http://[ciach]udety.ig.pl/webcm/legendy

udety.ig.pl/webcm/pocztowki"]http://[ciach]udety.ig.pl/webcm/pocztowki

udety.it/index/gory"]http://[ciach]udety.it/index/gory

Ja proponowałbym Świeradów Zdrój lub Szklarską Porębę i Karpacz. W cenach noclegów niestety nie pomogę bo od trzech lat już tam nie mieszkam (wybrałem równie piękne widoki) na pewno warto zobaczyć Szklarską Porębę a tam zakręt śmierci,wodospad kamieńczyk no i wyciągiem na halę szrenicką widoki cudo. Pozdrawiam.

Polecam Kotlinę Kłodzką. Jako bazę proponuję Polanicę Zdrój. Za kilkudniowy pobyt w sezonie zapłacisz w granicach 35-40 od osoby zł za dobry pokój z łazienką. W okolicy masz cała masę miejsc, które warto zobaczyć.

I tak.....sama Polanica z grającą fontanną... Wambierzyce z kolegiatą i ruchomą szopką.... koniecznie wejdz na Szczeliniec i zejdz przez "labirynt"... koniecznie Błędne Skały... kaplica czaszek w Czermnej.... Kudowa z parkiem zdrojowym i wypadem na piwo do Czech... Lewin Kłodzki z wiaduktem kolejowym i domem Violetty Villas... zamek w Szczytnej... Duszniki Zdrój z parkiem, papiernią i amboną w kształcie paszczy wieloryba... Międzygórze z z wodospadem Wilczki, ogrodem bajek dla dzieci i ewentualnym wejściem na Marię Śnieżną lub Śnieżnik... Jaskinia Niedzwiedzia w Kletnie /polecam, warto/... Kłodzko z twierdzą, mostem, katedrą.... Bardo....Ząbkowice z krzywą wieżą.... Ziębice.... Henryków i Krzeszów z opactwami Cystersów.... zamek Książ k/Wałbrzycha i wiele, wiele innych godnych zobaczenia miejsc. Tam prawie w każdej wsi jest co zobaczyć. To jedyny region Polski wprost nafaszerowany zabytkami.

Po drodze z Rybnika koniecznie zobacz zamek w Mosznej i kopalnie złota w Złotym Stoku.

Jeżeli spodoba Ci się Szczeliniec i Błędne Skały to koniecznie "wyskocz" do Czech zobaczyć Adrspassko-teplickie skały...nie widziałem, ale ponoć bomba.

Bliższych informacji szukaj w internecie.

Życzę dobrej pogody i miłych wrażeń.

Jako, że do kilku z tych miejsc mam rzut beretem polecam szczególnie Karpacz i Szklarską Porębę. Nie powiem za wiele co do bazy noclegowej bo dojazd zajmuje mi od 30 do 60 minut więc nie miałem potrzeby tam nocować. W tych miejscowościach jest masę miejsc do obejrzenia, ale przede wszystkim trzeba zaliczyć wejście na śnieżkę (nie wjazd wyciągiem:)

Przed samum wejściem już na szczyt jakieś 50 m niżej jest schronisko gdzie można coś przekąsić i odpocząć. Co prawda nie wiem jak teraz wygląda budynek na szczycie bo w czasie zimy jego część się zawaliła, i czy w ogóle jest tam dostęp, natomiast można przejść z przełączy okraj szlakiem aż na śnieżkę, praktycznie po "szczytach gór". Wspaniałe widoki i niezapomniane wrażenia.

Co do innych atrakcji w okolicy to tak jak pisali koledzy Zamek Książ, opactwo w Krzeszowie, niestety nie znam za bardzo okolic Kłodzka i Polanicy ale w Kłodzku jest w rynku stara twierdza. Przy Zamku Książ należy powiedzieć, bo nie wszyscy o tym wiedzą, że zaraz obok aktualnie funkcjonującego zamku są tam ruiny starego Książa, które również można obejrzeć.

Natomiast ja osobiście zamiast wizyty w muzeum czy zamku polecam wycieczkę w góry - niezapomniane wrażenia.

W razie pytań PW postaram się pomóc.

Jak najbardziej polecam Kotline Kłodzką.Masa pięknych miejscowości do zwiedzania, no i jak bedziesz w okolicy to nie omiń Bielawy - http://www.bielawa.pl/ u podnóża Gór Sowich.Proponuje także odwiedzić Strzeliniec na granicy z Czechami piękne trasy widokowe.W sumie cały region jest piękny no i te góry.Polecam

Myślę, że ciekawsza od Karpacza jest Szklarska Poręba. Najciekawsze miejsca to wodospad Szklarka, Krucze Skały ze sportami ekstremalnymi, wjazd na Szrenicę i popatrzenie na Śnieżne Kotły, Łabski Szczyt, zródła Łaby, a następnie piesze zejście przez Halę Szrenicką /schronisko/ do wodospadu Kamieńczyka. Zakręt śmierci, Jakuszyce z niezliczoną ilością ścieżek rowerowych i wypad do Harrachova na piwo i zobaczyć skocznie mamucią. To tylko nieliczne atrakcje Szklarskiej. Przy okazji blisko jest do Świeradowa, a tam nowa kolej gondolowa na Stóg Izerski. Noclegi jak wszędzie.....poza sezonem znajdziesz za 30-40 zł od łebka. W sezonie o dychę drożej. Zależy od standardu, pogody....i umiejętności targowania się <ok> Życzę miłych wrażeń.