Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

gdzie latem w Sudety ?

gojgien

Recommended Posts

Jak żyję jeszcze nie było mi dane poznać tego zakątka Polski. Jakaś wewnętrzna siła ciągnie mnie w Sudety. Kilkakrotnie jadąc A4 na zachód i z powrotem, z zachwytem patrzyłem w tamtą stronę.

Proszę o poradę, gdzie Waszym zdaniem najlepiej pojechać latem w ten rejon. Interesuje mnie piękny górski krajobraz, spokojne trasy spacerowo widokowe, nie jakieś extrim, miłe lokaliki, no i przyjemne, niedrogie pensjonaty, najlepiej z papu. Oczywiście wyjazd z rodzinką jako letnicy mobilni, czyli możliwość przemieszczania we własnym zakresie w celu odwiedzenia ciekawych miejsc. Nie mam jakichś szczególnych upatrzonych miejscowości, zdaje się na Wasze podpowiedzi i propozycje miejsc sprawdzonych i polecanych.

gojgien, Ciężko tak jednoznacznie wskazać. Każda z tych miejscowości ma swój urok. Pogadaj z Jacentym (gacek_fm)

Może miejscowości uzdrowiskowe typu Polanica Zdrój itd.

Może do Książa na zamek itd.

Może takie coś cię zaciekawi <ok>

udety.ig.pl/webcm/legendy"]http://[ciach]udety.ig.pl/webcm/legendy

udety.ig.pl/webcm/pocztowki"]http://[ciach]udety.ig.pl/webcm/pocztowki

udety.it/index/gory"]http://[ciach]udety.it/index/gory

Ja proponowałbym Świeradów Zdrój lub Szklarską Porębę i Karpacz. W cenach noclegów niestety nie pomogę bo od trzech lat już tam nie mieszkam (wybrałem równie piękne widoki) na pewno warto zobaczyć Szklarską Porębę a tam zakręt śmierci,wodospad kamieńczyk no i wyciągiem na halę szrenicką widoki cudo. Pozdrawiam.

Polecam Kotlinę Kłodzką. Jako bazę proponuję Polanicę Zdrój. Za kilkudniowy pobyt w sezonie zapłacisz w granicach 35-40 od osoby zł za dobry pokój z łazienką. W okolicy masz cała masę miejsc, które warto zobaczyć.

I tak.....sama Polanica z grającą fontanną... Wambierzyce z kolegiatą i ruchomą szopką.... koniecznie wejdz na Szczeliniec i zejdz przez "labirynt"... koniecznie Błędne Skały... kaplica czaszek w Czermnej.... Kudowa z parkiem zdrojowym i wypadem na piwo do Czech... Lewin Kłodzki z wiaduktem kolejowym i domem Violetty Villas... zamek w Szczytnej... Duszniki Zdrój z parkiem, papiernią i amboną w kształcie paszczy wieloryba... Międzygórze z z wodospadem Wilczki, ogrodem bajek dla dzieci i ewentualnym wejściem na Marię Śnieżną lub Śnieżnik... Jaskinia Niedzwiedzia w Kletnie /polecam, warto/... Kłodzko z twierdzą, mostem, katedrą.... Bardo....Ząbkowice z krzywą wieżą.... Ziębice.... Henryków i Krzeszów z opactwami Cystersów.... zamek Książ k/Wałbrzycha i wiele, wiele innych godnych zobaczenia miejsc. Tam prawie w każdej wsi jest co zobaczyć. To jedyny region Polski wprost nafaszerowany zabytkami.

Po drodze z Rybnika koniecznie zobacz zamek w Mosznej i kopalnie złota w Złotym Stoku.

Jeżeli spodoba Ci się Szczeliniec i Błędne Skały to koniecznie "wyskocz" do Czech zobaczyć Adrspassko-teplickie skały...nie widziałem, ale ponoć bomba.

Bliższych informacji szukaj w internecie.

Życzę dobrej pogody i miłych wrażeń.

no to już jakieś namiary mam, przynajmniej wiadomo gdzie bazy noclegowej szukać, na razie dzięki za podpowiedzi, jakby były jeszcze jakieś propozycję chętnie się zapoznam.

Jako, że do kilku z tych miejsc mam rzut beretem polecam szczególnie Karpacz i Szklarską Porębę. Nie powiem za wiele co do bazy noclegowej bo dojazd zajmuje mi od 30 do 60 minut więc nie miałem potrzeby tam nocować. W tych miejscowościach jest masę miejsc do obejrzenia, ale przede wszystkim trzeba zaliczyć wejście na śnieżkę (nie wjazd wyciągiem:)

Przed samum wejściem już na szczyt jakieś 50 m niżej jest schronisko gdzie można coś przekąsić i odpocząć. Co prawda nie wiem jak teraz wygląda budynek na szczycie bo w czasie zimy jego część się zawaliła, i czy w ogóle jest tam dostęp, natomiast można przejść z przełączy okraj szlakiem aż na śnieżkę, praktycznie po "szczytach gór". Wspaniałe widoki i niezapomniane wrażenia.

Co do innych atrakcji w okolicy to tak jak pisali koledzy Zamek Książ, opactwo w Krzeszowie, niestety nie znam za bardzo okolic Kłodzka i Polanicy ale w Kłodzku jest w rynku stara twierdza. Przy Zamku Książ należy powiedzieć, bo nie wszyscy o tym wiedzą, że zaraz obok aktualnie funkcjonującego zamku są tam ruiny starego Książa, które również można obejrzeć.

Natomiast ja osobiście zamiast wizyty w muzeum czy zamku polecam wycieczkę w góry - niezapomniane wrażenia.

W razie pytań PW postaram się pomóc.

Jak najbardziej polecam Kotline Kłodzką.Masa pięknych miejscowości do zwiedzania, no i jak bedziesz w okolicy to nie omiń Bielawy - http://www.bielawa.pl/ u podnóża Gór Sowich.Proponuje także odwiedzić Strzeliniec na granicy z Czechami piękne trasy widokowe.W sumie cały region jest piękny no i te góry.Polecam

Myślę, że ciekawsza od Karpacza jest Szklarska Poręba. Najciekawsze miejsca to wodospad Szklarka, Krucze Skały ze sportami ekstremalnymi, wjazd na Szrenicę i popatrzenie na Śnieżne Kotły, Łabski Szczyt, zródła Łaby, a następnie piesze zejście przez Halę Szrenicką /schronisko/ do wodospadu Kamieńczyka. Zakręt śmierci, Jakuszyce z niezliczoną ilością ścieżek rowerowych i wypad do Harrachova na piwo i zobaczyć skocznie mamucią. To tylko nieliczne atrakcje Szklarskiej. Przy okazji blisko jest do Świeradowa, a tam nowa kolej gondolowa na Stóg Izerski. Noclegi jak wszędzie.....poza sezonem znajdziesz za 30-40 zł od łebka. W sezonie o dychę drożej. Zależy od standardu, pogody....i umiejętności targowania się <ok> Życzę miłych wrażeń.