Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Silnik buczy jak formuła 1

beowulf84

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Megane II phI z 2002 roku, przebieg nie duży ok 60tys. km. Odkupiłem go od rodziny więc wiem ze samochód nie jest składany ani nic z tych rzeczy. Koło zmiennych faz rozrządu było wymieniane kilka lat temu.

Dziś ruszyłem ostro z jedynki, samochód trochę szarpnął i nagle zaczął wydobywać się z niego głośny dźwięk pracy silnika jak choper, formuła jeden czy samochód po ostrym tuningu. Dojechałem tak do domu jakieś 10 km, oto co zaobserwowałem:

- silnik buczy ostro nawet na spokojnej jeździe na 3 biegu, odgłos jest tak silny że nie słychać radia a przechodnie się oglądają

- silnik buczy już po włączeniu silnika nawet kiedy nie wciskam jeszcze pedału gazu, nie ma problemów z jego uruchomieniem

- rozpędzałem się maksymalnie do 60 km, buczał cały czas od 1 do 4 biegu

- na niższych obrotach odgłos jest cichszy

- przy hamowaniu silnikiem buczy dalej, na luzie kiedy się toczy hałas milknie

- nie pali się żadna kontrolka, komputer działa normalnie przy zapalaniu pokazuje że poziom oleju jest ok

- podczas jazdy zdawał się mieć trochę mniej mocy ale nie wiem czy to ja nie gazowałem ze względu na hałas czy to samochód tak jechał

- podczas jazdy słyszałem odgłos jakby coś było luźne i się wahało na boki na górkach i zakrętach, myślałem że tłum mi się urwał i wisi

- jednak tłumik wygląda normalnie, nie widać żadnych uszkodzeń

- hałas słychać głośno zarówno nad maską jak i z tyłu więc trudno mi go jednoznacznie zlokalizować

Co to może być? Czy silnik mógł się zatrzeć? Nie słyszałem jednak żadnych dźwięków w stylu pocierania metalu o metal co jest często opisywane. Spalone sprzęgło? Nie czułem zapachu spalenizny.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!