Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Problem z zacietą zmieniarką

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Serdecznie!!

Zakupiłem właśnie Scenica w bogatej wersji, ale zamiast kompaktu miał kasetę i oryginalną zmieniarkę Renault. Niestety nie mogę w ogóle wyjąć ze zmieniarki magazynku płyt. Wciskam ten zielony przycisk co tam jest, niby jakiś mechanizm pracuję ale magazynek nie wychodzi, nie wiem czy coś źle robię, radio widzi zmieniarkę pokazuję od 1-5 no cd a cd 6 error i lipa nic nie mogę zrobić. Jest jakaś metoda na ręczne wyjęcie tego magazynku bo nie chciał bym tego na siłę robić :)

Pozdrawiam Wszystkich!!

MarFi

• 2 lata później...

Witam.

Odświeżę trochę temat, gdyż mam identyczny objaw.

Dziś podczas jazdy przy próbie zmiany płyty na inną zmieniarka przestała nagle reagować. Usłyszałem tylko bip, bip i koniec. Zmiana źródła przyciskiem "Source" na pilocie nie wybiera zmieniarki, użycie przycisku w radiu też nie. Przy próbie wyjęcia kasety zmieniarki zielonym przyciskiem słyszę tylko sekundowe włączenie mechanizmu (ciche bardzo) i koniec. Na wyświetlaczu nie pojawia się żaden komunikat dotyczący zmieniarki, czy to błędu czy inny.

Zmieniarka jest na 6 płyt, modelu nie znam, współpracuje z radiem kasetowym (zestaw fabryczny). Zamontowana jest w schowku pod fotelem kierowcy.

W jaki sposób ją wyjąć z tego schowka, bo zaglądałem tam ale nie wiem czy mam odkręcać cały schowek (śrubki po bokach na górze schowka) czy odkręcić 2 śruby po bokach zmieniarki wewnątrz schowka?

Czy mam jakoś specjalnie uważać na kable, których nie widać z zewnątrz, a które mogą gdzieś przebiegać za schowkiem i nie dotyczą połączeń ze zmianiarką?

Czy objaw ten świadczy o zacięciu mechanizmu płyty czy raczej uszkodzeniu samej zmieniarki?