Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Problem z elektroniką (obrotomierz itp)

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Coś mi się zaczyna dziać z moją Megane.

Dzisiaj jeździłem wszystko było ok po pewnym czasie postawiłem auto ale silnik był zapalony bo zaraz miałem jechać dalej , jednak po pewnej chwili zgasiłem silnik i za jakąś minute musiałem odpalić go zowu i jechać.

I wtedy wyskoczył problem przestały mi działać liczniki od obrotów i prędkości , nie pokazywało mi przebiegu a deska nie była podświetlona mimo włączonych świateł ( działały kontrolki od światłem , kierunków , ręcznego , podgrzewania szyby )

po dojechaniu pod dom wyłączyłem silnik i uruchomiłem go na nowo i problemu już nie było liczniki działały , wszystko było ok.

Jaka może być przyczyna takiej chwilowej usterki???

Dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...

rozkręć deskę rozdzielczą żeby dostać sie do zegarów może akurat jakaś wtyczka CI nie łączy ewentualnie ko akumulatora masz skrzyneczkę z bezpiecznikami zobacz czy przypadkiem nie masz zaśniedziałych kabli wiem ze szary odpowiada za licznik i za abs . a jak nie to moze to byc impulsator odpowiedzialny za predkosciomierz i obrotomierz . Pozdro

• 2 tygodnie później...

Nie jest to chyba kwestia styków jak pisze Bartiss. Mnie też się to zdarzyło. Kilka razy nie działały wszystkie zegary i komputer - licznik w tym czasie nie zlicza przebiegu. Ala dwa razy nie działał tylko szybkościomierz i wskaźnik poziomu paliwa, natomiast działał obrotomierz, wskaźnik temperatury i komputer. Ta usterka występowała zawsze pomiędzy uruchomieniami, nigdy w trakcie jazdy - to raczej wyklucza kwestię styków, bo te przerywały by właśnie w trakcie jazdy np. na wybojach. Ostatnio zdarzyło mi się to 2 tygodnie temu i spokój. Nie mam pomysłu czego szukać. Może pomógłby schemat zawierający podłączenia zegarów i komputera - ale skąd go wziąć?

Kable z komputera do licznika idą przez czarną skrzynkę bezpieczników pod maską i tam bym zaczął poszukiwać braku styku. Niby to szczelna puszka, a u mnie było tam sporo (jak na szczelną puszkę) brudu. Styki potraktować kontakt sprayem (nie wd-40) i wtedy obserwować.