krzychukt Opublikowano 2 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2009 Witajcie Coś mi się zaczyna dziać z moją Megane. Dzisiaj jeździłem wszystko było ok po pewnym czasie postawiłem auto ale silnik był zapalony bo zaraz miałem jechać dalej , jednak po pewnej chwili zgasiłem silnik i za jakąś minute musiałem odpalić go zowu i jechać. I wtedy wyskoczył problem przestały mi działać liczniki od obrotów i prędkości , nie pokazywało mi przebiegu a deska nie była podświetlona mimo włączonych świateł ( działały kontrolki od światłem , kierunków , ręcznego , podgrzewania szyby ) po dojechaniu pod dom wyłączyłem silnik i uruchomiłem go na nowo i problemu już nie było liczniki działały , wszystko było ok. Jaka może być przyczyna takiej chwilowej usterki??? Dziękuje za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartisss Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2009 rozkręć deskę rozdzielczą żeby dostać sie do zegarów może akurat jakaś wtyczka CI nie łączy ewentualnie ko akumulatora masz skrzyneczkę z bezpiecznikami zobacz czy przypadkiem nie masz zaśniedziałych kabli wiem ze szary odpowiada za licznik i za abs . a jak nie to moze to byc impulsator odpowiedzialny za predkosciomierz i obrotomierz . Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrthe55th Opublikowano 3 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2009 Nie jest to chyba kwestia styków jak pisze Bartiss. Mnie też się to zdarzyło. Kilka razy nie działały wszystkie zegary i komputer - licznik w tym czasie nie zlicza przebiegu. Ala dwa razy nie działał tylko szybkościomierz i wskaźnik poziomu paliwa, natomiast działał obrotomierz, wskaźnik temperatury i komputer. Ta usterka występowała zawsze pomiędzy uruchomieniami, nigdy w trakcie jazdy - to raczej wyklucza kwestię styków, bo te przerywały by właśnie w trakcie jazdy np. na wybojach. Ostatnio zdarzyło mi się to 2 tygodnie temu i spokój. Nie mam pomysłu czego szukać. Może pomógłby schemat zawierający podłączenia zegarów i komputera - ale skąd go wziąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 3 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2009 Kable z komputera do licznika idą przez czarną skrzynkę bezpieczników pod maską i tam bym zaczął poszukiwać braku styku. Niby to szczelna puszka, a u mnie było tam sporo (jak na szczelną puszkę) brudu. Styki potraktować kontakt sprayem (nie wd-40) i wtedy obserwować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi