cnl Opublikowano 13 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2009 Witam, dzisiaj byłem wymienić filtr paliwa i mechanik za nic w świecie nie potrafił ściągnąć przewodów paliwowych ze starego filtra. Naciskał , kręcił, ściskał , bluźnił itd. W końcu stwierdził ,ze przez 30 lat pracy na taki przypadek nie trafił, ale da sobie z nim radę.... W efekcie obciął przewody i z każdej ze stron nowego filtra zrobił "przedłużki" z grubszego węża (zacisnął je na końcówkach filtra metalowymi obejmami - takimi zaciskanymi na śrubokręt ). Do tych przedłużek z kolei wsadził właściwe przewody paliwowe , które również zacisnął wspomnianymi obejmami. Co Wy na to? Czy taki połączenie niesie ze sobą jakieś zagrożenia?Jeśli tak , to co zrobić? Kupić oryginalne złączki na filtr paliwa? Jesli tak to gdzie (w internecie nie moge znaleźć)? Moja Megi to 1,4 75KM Z góry dzieka za rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 13 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2009 PARTACTWO - Zmień mechanika czym prędzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 13 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2009 Rzeczywiście partacz jakich mało, mnie wymiana filtra zajęła jakieś 5 min, przy okazji wymiany gum na stabilizatorze. Jedna złączka zeszła do strzału, druga nie chciała chciałem sobie pomóc śrubokrętem, ale zanim się obróciłem syn spokojnie zdjął złączkę Złączki mają takie zielone dinksy, dociska się złączkę do filtra wciska się te dinksy i ciągnie w przeciwną stronę. Schodzą bardzo ładnie. Filtr wysuwa się z obejmy, zakłada nowy i wsuwa złączki słychać i czuć takie klik i tyle. 5 min roboty i po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cnl Opublikowano 13 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2009 Sęk w tym , ze tych złaczek faktycznie nie da sie ściągnąc. Mam stary filtr i kombinowałem na wszelkie możliwe sposoby. Nie wiem , może ktoś coś już z nimi kwcześniej robił. Mechanik mówił, że już przerobił setki Meganek a jeszcze na takie coś nie trafił. To co mi tam poskręcał wydaje się być szczelne. Specjalnie wyruszyłem na A4 i rozbujałem Megi do 160km/h, zjechałem na parking i wszystko suchuteńkie. Tyle, że ja lubie mieć zrobione tak jak nalezy. Dlatego pytam , skąd mam wziaść takie nowe szybkozłaczki?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 13 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2009 Obawiam się, że nie kupisz takich oryginalnych złączek. Być może w ASO będą mieli, ale pewnie z całymi przewodami. Ale zapytać warto. Jak nie to pozostaje jedynie szrot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opad83 Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 Wskrzeszam temat, na allegro widziałem specjalne szczypce do złączek przewodów paliwowych. Można się w nie zaopatrzyć, ale nie wiadomo jakiego typu kupić: http://allegro.pl/item962353883_szczypce_d..._jonnesway.html Te są typu click/click-r http://allegro.pl/item978525850_szczypce_d..._jonnesway.html Te z kolei nie wiadomo do jakiego typu złączek... Jakieś pomysły? Niestety koszt tych szczypców jest stosunkowo wysoki w stosunku do ceny samego filtra. Chyba się nie opłaca ich kupować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 Te szczypce nie nadają się do zdjęcia złączki z filtra paliwa, przynajmniej u mnie. Tam są szybkozłączki z przyciskiem zwalniającym blokadę. Trzeba go wcisnąć i złączka schodzi. Ale wracając do szczypiec. Pierwsze są do zdejmowania opasek zaciskowych w postaci sprężynującego pierścienia, Takie jakie są na przewodach układu chłodzenia. Te drugie w linku służą do ściągania rurki z oliwki, po zdjęciu opaski zaciskowej (cybanta czy co tam było założone) Jak kiedyś ktoś miał malucha to wie jak trudno się ściągało rurkę paliwa z oliwki na pompie paliwa, zwykle po prostu rurkę chlastało się nożem i już. Przy pomocy takich szczypiec można ściągnąć bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi