tomaszus Opublikowano 26 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2009 Witam, wczoraj jechałem A1 i przy 140 km/h nagle coś huknęło - myślałem, że to opona. Wysiadam opona cała, a lewy tył obniżony, koło schowane w błotnik na 1/4. Zjechałem do najbliższego mechanika - powiedział, że to belka skrętna i można jechac dalej. Poradźcie jak to naprawiac i co jeszcze się z tym łączy. Z góry dzięki, liczę na szybką podpowiedź, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vivaldi Opublikowano 26 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2009 prawdopodobnie (po opisie) drążek skrętny do wymiany. Problem tylko czy na frezie, czy łącznik czy po prostu pękł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszus Opublikowano 26 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2009 ile jest wszystkich drążków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 26 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2009 Są cztery drążki, Poszukaj na jakimś szrocie bo ASO skasuje aż strach. Dwie widać, pozostałe dwie są w pod tym metalowym elementem. Musisz kupić dokładnie tą która pękła, nie są zamienne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszus Opublikowano 26 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2009 P_r_z_e_m_o WIELKIE dzięki, za tak profesjonalne info, bardzo pomogłeś tym photo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 26 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2009 To jest belka od Scenica, ale do Megane są identyczne, nawet rozstaw śrub jest taki sam, różnią się średnicą drążków i/lub rodzajem hamulców szczękowe/bębnowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszus Opublikowano 26 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2009 te drążki są takie same do każdego rodzaju nadwozia? ja mam kombi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czapigab Opublikowano 27 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2009 hmmm u mnie (kombi 1.9) też wystąpił huk...myślałem że pękła opona - było to przy 70km/h. Okazało się jednak - że autko przyklęknęło na tylne prawe koło - opona się schowała w nadkole. Nie obciera - ale jedzie się troszkę krzywo, widać zmieniony nacisk na oponę przednią. Przejechałem z tą usterką pół Rumuni po ich górach, Węgry, Słowację i 100km w kraju (max 130km/h ze względów bezpieczeństwa). Dziś mechanik powiedział - że drążek skrętny, ale nie widzę żadnego pęknięcia. Jeżeli pękł na wieloklinie lub zniszczył okular - to gorsza sprawa. Sam drążek - 540zł w sklepie Renault plus kosztowna wymiana (skomplikowana regulacja i wyrównanie wysokości zawiszenia) ...na szrocie cała belka kosztuje ponoć 400zł, wymiana jest prosta. Aczkolwiek nie mogę znaleźć odpowiedniej. Jeżeli mamzapłacić 540 za sam drążek (lub zamiennik 340), i wymianę - niechby 200zł - to wolę całą belkę - bo przynajmniej będzie równo ustawiona. A jaka jest Wasza opinia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 27 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2009 czapigab, Zanim kupisz belkę dobrze pooglądaj jak ona wygląda, szczególnie zwróć uwagę na stan tulei gumowostalowych i samych drążków. Głupio byłoby po założeniu ponownie zdejmować belkę i wymieniać wadliwe elementy. Sama wymiana belki nie jest problemem, w końcu to kilka śrub. Co do regulacji wysokości - wszystko jest napisane w Sam Naprawiam str 127 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czapigab Opublikowano 29 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2009 Dzięki za odpowiedź. Mam jeszcze pytanie, P_r_z_e_m_o - nigdzie w sieci nie mogę znaleźć pliku dla renault megane kombi. Te dane które wkleiłeś pochodzą z wersji ksiąźki, która jest jakimś nowszym wydaniem - ale nie potrafię znaleźć jej w sieci. Ściągnąłem już kilka plików - ale wszystkie nie zawierają tych informacji. Czy jest możliwość podesłać mi link z tym podręcznikiem? Ewentualnie proszę o wklejenie wymiarów kontrolnych dla kombi. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 29 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2009 Linków poszukaj tu http://megane.com.pl/viewtopic.php?t=129 Nie pamiętam czy tam jest do kombi dla pewności ściągnij poprzednie wydanie, również w w/w temacie znajdziesz linki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi