MIeszko Opublikowano 28 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2009 Witam, jak w temacie, mam mozliwosc kupna samochodziku nowego ( z salonu rejestracja lipiec 2009 , wiec jeszcze goracy ;-) )tylko ze musze go ciagnac z angli, na angielskich tablicach ale w wersji europejskiej, nawet swiatla ma po "naszemu" wiec nic nie trzeba robic z nim. tylko pytanie jak teraz wyglada proces jego rejestracji w pl? samochod moze dojechac do pl na wlasnych kolkach i caly proces przerejestrowania i zakupu odbedzie sie juz w pl. Ktos wie jak teraz wygladaja oplaty i caly proces rejestracji? nadal akcyza to 3.1% wartosci samochodu (silnik 1.8l)? ile kosztowalby mnie caly ten "bajzel" zwiazany ze zmiana tablic? bede wdzieczny za podpowiedzi i jakies rady pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ularem Opublikowano 30 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 Jak się zdecydujesz to czeka cię droga przez mękę.Zaczynasz od przetłumaczenia dowodu rejestracyjnego, potem Urząd Celny i opłata akcyzy.Następnie opłata skarbowa.Z tym wszystkim do skarbówki.Nie znam szczegułów ale możesz wypełniać pismo o zwolnienie z VAT.Z tym wszystkim do Wydziału Komunikacji po drodze płacisz 500 zeta na opłatę recyklingową.Teraz to już tylko wszystko w rękach urzędnika z wydz. kom.Tymczasowy dowód ,po miesiącu stały wraz z kartą pojazdu.Co ile kosztuje to do końca nie wiem ale pare ładnych stówek przygotuj, bo bulisz za blachy za dowody rejestracyjne jakieś opłaty manipulacyjne itd.Po tym wszystkim jak dasz radę w kolejkach po urzędach staniesz się szczęśliwym posiadaczem polskich numerów rejestracyjnych.To tyle w skrócie.Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qla Opublikowano 31 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2009 ja jestem Ciekaw jak to wygląda gdy Niemiec kupuje auto u Nas(bo ponoć tak ostatnio się często dzieje) Ciekawe czy oni tez maja tyle problemów;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ularem Opublikowano 31 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2009 W UK 99% spraw związanych z rejestracją pojazdu z poza UK załatwisz pocztą.Kompletujesz papierki i na pocztę i czekasz sobie spokojnie bez nerwów i stania w kolejkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIeszko Opublikowano 31 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2009 Witam Dzieki Ularem! z Uk to wiem tylko nie wiedzialem jak to w PL jest... pogrzebale troche w internecie i tak jak mowisz to "droga przez meke"... musze zobaczyc czy to wszystko sie bedzie oplacac. dzieki za zarys co i jak! a co do niemcow (qla) to zdaje mi sie ze tylko w PL'u jest tyle zachodu z papierami... zeby to sie jeszcze przekladalo na drogi :-P Pozdrawiam i milego weekendu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ularem Opublikowano 31 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2009 Myślę ,że najlepiej będzie jak wykonasz telefon do Wydziału Komunikacj po info a potem do Urzędu Celnego.Jak trafisz na miłą panią to nawet udzieli Ci dokładnych informacji.Także życzę miłego weekendu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klimashek1 Opublikowano 31 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2009 Zgadzam się z ularem, ale chyba od zapłaty 22% Vat nie uciekniesz. Nowy samochód (wiek do 6 m-cy) sprowadzony do Polski z terenu UE podlega opodatkowaniu m.in podatkiem VAT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIeszko Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2009 witam, no i, ze tak powiem, kupa w pl tak jak mowiecie ale autka nie bedzie... chca mi za te sama cene sprzedac anglika... no i co ja bede z anglikiem robil ;-) ale i tak dzieki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ularem Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2009 MIeszko,Mój węgierski kolega niedługo zjeżdza na Węgry i za krwawicę swoją zakupił nowiuśkiego fokusa, tyle tylko,że powiedział salonowi ,biorę nowego jak zrobicie przekładkę albo sprzedacie mi z kierownicą po lewej stronie.Serwis Forda zastanowił się chwilę i robią mu przekładkę.Może Renault też zechcę Tobie zrobić to samo.Zapytaj albo powiedz im tak-biorę wasze ale dawajcie mi z kiero po lewej albo róbcie przekładkę a jak nie to idę do Peugota lub Forda bo tam robią takie numery .Zobaczymy co powiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIeszko Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2009 hi Ularem - nie glupi pomysl, dam znac co i jak po rozmowie z "salonem" i zobaczymy:) jeszcze raz dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ularem Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2009 MIeszko, i jak byłeś? Ja w poniedziałek idę do Vauxhalla bo rozdają samochody na 4 lata kredytu bez oprocętowania i 2 tysie zniszki za zezłomowanie starego auta zresztą jak prawie u wszystkich ale... ( może oddam moją Renie w szpony zgniatary?) to zapytam jak to jest u nich. Pozdrawiam :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaardKaa Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2009 W 2k powinieneś się zmieścić. Jak ja swój kupowałem w styczniu to razem z OC mi tyle wyszło. Ceny w Olsztynie(mam krótką pamięć więc mogę coś źle napisać) 100 tłumaczenie 500 recykling 2% od wartości samochodu w urzędzie skarbowym 200 no i papiery wozu (tablice itd) Łącznie ok 1500 pln za samochód z 1996 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi