Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

czy przegrzałem silnik? (Megane 1,9dti 80KM)

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie. Chciałem dziś sprawdzić czy włącza mi się wentylator chłodnicy. Silnik po miejskiej jeździe a nastepnie 15min pracy na biegu jałowym osiągnął wysoką temperaturę - 7 kresek. Dodam że tuż przed osiągnieciem 7 kreski wskazówka temperatury minimalnie zaczęła drgać - gór, dół (potem przestala, nie wiem czy to ma jakies znaczenie). Wentylator się nie włączył. (jeżeli włączę klimatyzację to wentylator pracuje normalnie). Nastepnie wyłączyłem silnik w celu pomiaru temperatury cieczy. Gdy próbowałem odkrecić korek zbiornika wyrównawczego zaczęła uchodzić para pod dużym ciśnieniem (syczenie) i wylało się trochę płynu (jakieś 0,4l) - objawy jakby się zagotował? . Pomiar termometrem po paru minutach od wyłączenia wykazał 108st.C. Czy przegrzałem silnik???Włączałem go godzinę później i pracuje normalnie. Dodam że wskaznik temp. nie wszedł w zakres temperatury krytycznej i nie zaswieciła się też lampka temperatury krytycznej.a

Co może byc przyczyną że wentylator się nie włącza? Ponoć w moim modelu nie ma żadnego czujnika w chłodnicy, tylko załączaniem steruje komputer. Mógł paść komputer?

1) czujnik temperatury na chłodnicy w pierwszej kolejności do sprawdzenia.

2) pamiętaj że na rozgrzanym silniku nigdy nie otwiera się korka na zbiorniczku wyrównawczym, chyba już wiesz co się dzieje.

3) płyn się "zagotował" bo mu gwałtownie zmniejszyłeś ciśnienie w układzie otwierając korek

4) sprawdź czujnik, jak nie pomoże to w następnej kolejności termostat.