tkj Opublikowano 16 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2008 Pękanie obudowy alternatora to ponoć standard u Fiatów, ale spowodowane to przeważnie przez bryzgającą wodę spod kół na rozgrzany altek. Tyle, że w Scenicu pod silnikiem jest dosyć szczelna obudowa, a sam altek jest wysoko umieszczony, więc pękanie pod wpływem wody odpada. Poza tym wydaje mi się, że w takim przypadku alt. wydawał by w czasie pracy podejrzane odgłosy, a u mnie cisza. To raczej coś innego. Może to jednak regulator dogorywa :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 17 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2008 tkj, ja Ci tylko napisałem że warto to sprawdzić, u mnie żadnego "podejrzanego dźwięku nie ma" i alternator mimo że pęknięty pracuje dalej, też zaczynałem sprawdzanie od klem, przewodów masy, wymiana szczotek razem z regulatorem i nic. Dopiero po jego dokładnych oględzinach problem został namierzony. Będzie czas - będzie zamontowany nowy alternator :) Zrobisz jak uważasz, obejrzenie alternatora nic nie kosztuje a ew wymiana dobrego regulatora tak.. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkj Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Problem z pulsujacymi światłami wyjaśniony. Sprawcą był uszkodzony regulator napięcia w alternatorze. Radzę wymienić regulator póki jeszcze jako tako działa, bo w każdej chwili może się skończyć tak jak u mnie: W trasie alternator przestał ładować aku, prawie bezobjawowo. Od czasu do czasu tylko migneła kontrolka ładowania i tyle. Zorientowałem się dopiero po kilkunastu przejechanych km jak zaczęły się kolejno zaświecać kontrolki na zegarach. Dzięki kablom zapłonowym, jakoś z trudem dojechałem do domu, ale jazda po zmierzchu na samych "postojówkach", wyssanym prawie do zera z prądu aku i palącymi się kontrolkami ABS, SERV, AIRBAG, nie należała do przyjemności. Szerzej o moim przypadku w TYM POŚCIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 1 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2008 tkj, hehe u mnie też :) Aczkolwiek jak pisałem wcześniej regulator (+szczotki) wymieniłem wcześniej i poprawy nie było. U mnie uszkodzony okazał sie mostek diodowy - jednak z uwagi na fatalny stan alternatora pęknięta obudowa + wytarte uzwojenia "podszczotkowe" autko dostało nowy alternatorek :P Teraz wszystko extra. P.S Jak ktoś potrzebuje dobry regulator (Magneti) do CC oddam za pare groszy :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leman Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 A ja mam pytanie ile kosztuje wymiana tego regulatora, bo u mnie też jest taki problem :| Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 Wymiana kosztuje chwile cierpliwośći - przykręcony na dwóch śrubkach - ale dostęp od dołu więc kanał niezbędny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leman Opublikowano 6 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2009 też mi to kumpel powiedział, krata piwa i cierpliwość, ale ja tam nie chce się w to bawić, bo jak coś rozwale to będzie wał ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 6 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2009 Leman666, czy ja Cie kiedyś na minę wsadziłem , ten regulator to nawet moja żonka by wymienila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leman Opublikowano 6 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2009 kurde , w ogóle juz mi koleś chciał wcisnąć że do valeo się nie da wymienić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deqen Opublikowano 16 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2009 wydaje mi sie ze jest poprstu zwarcie na przewodach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vivaldi Opublikowano 16 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2009 kolego Vivaldi, czy rozwiązałeś już problem z pulsującymi światlami :) Jeżeli tak to podpowiedz gdzie szukać przyczyny. mam tak od początku odkąd kupiłem. Znajomy co konkretnie się o sprawę opiera, twierdzi , że skoro ładuje AQ (a ładuje 14,5) to zostawiłby jak jest, zatem jeżdże tak od porady już dwa lata. Niby mógłbym sięszarpnąć na regulator z tym, że do mnie (na Boschu) kosztuje 130zika. Na razie odpuściłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi