Genelec Opublikowano 12 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2009 Witam, chciałbym poradzić się w następującej kwestii: od pewnego czasu w moim Megane występuje następujące zjawisko. Przy gwałtownym przyśpieszeniu lub zdjęciu nogi z gazu występują pojedyncze stuknięcia gdzieś na dole z przodu samochodu. Nie wygląda na to, żeby dobiegały one ewidentnie z lewej lub prawej strony. Najbardziej są słyszalne podczas jazdy na pierwszym biegu i gwałtownym "szarpaniu" samochodem. Tak jakby coś tam się pod maską kolebało i podczas większych przeciążeń gdzieś uderzało. Zjawisko nie występuje podczas jazdy po nierównościach. Jestem po wizycie w warsztacie, wymieniono mi końcówki kierownicze i tylne amortyzatory (też były zużyte), wszelkie inne stuki ustały, pozostał tylko ten, który wyżej opisałem. Liczę na jakieś sugestie: jaka może być przyczyna. Słyszałem o poduszkach silnika, nie wiem jednak, czy to na pewno to? Dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimak Opublikowano 12 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2009 Powtórzę to co przeczytałem na podobny temat na forum chyba corolli, a moim zdaniem prawdobodobne - wybite tłumiki w tarczy sprzęgłowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barti375 Opublikowano 25 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2009 Witam, Prawdopodobnie jest to poduszka pod silnikiem. Miałem tak samo; przyśpieszenie - stukot, szybkie puszczenie z pedału gazu - stukot. Spróbuj złapać za silnik i go podnieść i puścić to zobaczysz czy stuka. Jak stuka to znaczy że to będzie to. Pozdrawiam, Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vargas Opublikowano 27 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2009 Dosłownie to samo mam a dodatkowo mam stuki jak wrzucam biegi i puszczam gwałtownie sprzęgło to co bieg to stukot, to wtedy muszę delikatnie spuszczać sprzęgło. wybite tłumiki w tarczy sprzęgłowej. Bardzo możliwe że to właśnie to może wszystko kszanić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilson1104 Opublikowano 26 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2009 Hej! miałem coś takiego w swojej megi po zakupie i okazało się że gałka była maksymalnie wyrobiona w moim przypadku i przy gwałtownym ruszaniu lub hamowaniu było głuche "PUK". Inną metodą jest też podniesienie koła na podnośnik i ruszenie nim-jak masz duże luzy to da się wyczuć i to tez może być powodem. Zacznij szukać od zawieszenia-na pewno poczujesz się bezpieczniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mvx Opublikowano 27 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Witam, chciałbym poradzić się w następującej kwestii: od pewnego czasu w moim Megane występuje następujące zjawisko. Przy gwałtownym przyśpieszeniu lub zdjęciu nogi z gazu występują pojedyncze stuknięcia gdzieś na dole z przodu samochodu. Nie wygląda na to, żeby dobiegały one ewidentnie z lewej lub prawej strony. Najbardziej są słyszalne podczas jazdy na pierwszym biegu i gwałtownym "szarpaniu" samochodem. Tak jakby coś tam się pod maską kolebało i podczas większych przeciążeń gdzieś uderzało. Zjawisko nie występuje podczas jazdy po nierównościach. Jestem po wizycie w warsztacie, wymieniono mi końcówki kierownicze i tylne amortyzatory (też były zużyte), wszelkie inne stuki ustały, pozostał tylko ten, który wyżej opisałem. Liczę na jakieś sugestie: jaka może być przyczyna. Słyszałem o poduszkach silnika, nie wiem jednak, czy to na pewno to? Dziękuję i pozdrawiam. Miałem coś takiego (objawy identyczne jak piszesz metaliczny stuk przy szybkich zmianach gazu) i cuda mi doradzali (drązki, wsporkiki itp.) wreszcie prosty mechanik zawziął się że znajdzie. Ruszał wszystkimi elementami zawieszenia i znalazł! Nie znam się na prawidłowych nazwach elementów ale postaram się wytłumaczyć. W manszecie (gumowa osłona) na środku (nie końcówki) znajduje się taki przegub kulowy, chyba od drążków który powinien być w smarze, a nie był , jak odkręcił końcówkę i zaczął nim ruszać to skrzypiał jak cholera. Przesmarował ten przegub założył nową manszetę (stara miała małą dziurkę) zabezpieczył dobrze przed spadaniem (dodatkowe opaski zaciskowe) i od tej pory przejechałem w ciszy 120.000 km. Może to to. Końcówki i parę innych rzeczy zmieniłem zbędnie. Dlatego nie polecam nic wymieniać profilaktycznie ("a może to to") bo to strata kasy. A rozwiązania bywają bardzo proste . Wazne żeby mechanikowi się chciało szukać a nie doradzał wymianę na zasadzie " jak stuka to napewno drążek" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi