Skocz do zawartości

Okresowy brak nawiewu. climatronic.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Scenica 1.9 dCi Climatronic.

Klimatyzacja działa, jest tylko jeden problem.

Problem występuje od około 3-ech miesięcy(samochód mam 2.5 roku). Po dłuższej jeździe w trasie -tak ze 100 km nawiew przestaje działać tzn. jak nawet na max. zakres ustawię dmuchawę to z kratek nawiewu nie ma nadmuchu ,albo jest minimalny.

Co dziwne dmuchawę cały czas słychać( czy może silnik dmuchawy) -a tylko nawiewu nie czuć.

Potem jak samochód ostygnie wszystko wraca do normy, ale po jakimś czasie (godzina no. jazdy) znowu brak nadmuchu ze wszystkich kratek.

Czytałem o podobnym problemie na forum -ale to dotyczyło Scenic II -czy Climatronic w scenic II jest tak samo zbudowany jak w Scenic I -czy tu też problemem może być rezystor dmuchawy tak jak w Scenic II?

Co dziwne przy jeździe na niskich biegach po mieście -nieraz i ze 3 godziny z postojami kilkuminutowymi w upale zdarzało mi się jeździć - nadmuch jest cały czas.

Byłem z tym w u mechaników którzy się klimą zajmują - powiedzieli mi ,że jak usterka wystąpi to wtedy mam przyjechać,ale nawet nic -żadnych mierników nie podłączali -no i pojeździłem po mieście ale usterka się nie pojawiła. A na trasę żeby jechać te 100 km to przeważnie w weekend jeżdżę więc nie mam możliwości wtedy podjechać.

Jeden z mechaników powiedział ze to jest silniczek indukcyjny i że pewnie trzeba go będzie wymienić bo już się zaciera -czy coś w tym stylu.

Byłem też w Servisie klimy Boscha z innym problemem (wyciek z klimy) i zapytałem o dmuchawę . Oni z kolej powiedzieli, że w dmuchawie jest silniczek szczotkowy i że może się tak dziać jak jeżdżę na auto włączonym w klimie i że to się da przeprogramować. Ale ja im na to że nigdy prawie na auto nie jeżdżę, tylko na samym AC włączonym a problem występuje. No i nie wiedzieli co to jest i kazali przyjechać jak problem wystąpi.

Spotkaliście się z podobnym problemem?