Tomeko Opublikowano 26 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2009 Witam, na wstępie zaznacze że "szukaj" używałem, ale nic konkretnego nie znalazłem. Co sądzicie o silnikach 1.9 dci 130 KM? Czy są to te same awaryjne 1.9 co w Lagunach II? Czy warto wchodzić w ten silnik? Czy może lepiej/bezpieczniej (niezależnie od mniejszej mocy i momentu) pójśc w silnik 1.5 dci 105? Mam niezly dylemat. Z jednej strony 130 KM z drugiej sporo złych opinii w necie o 1.9 dci. pozdrawiam, Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelp2008 Opublikowano 26 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2009 Z jednej strony 130 KM z drugiej sporo złych opinii w necie o 1.9 dci. skoro tyle złych opini znalazłeś to nad czym się zastanawiasz :shock: ?na wstępie zaznacze że "szukaj" używałem, ale nic konkretnego nie znalazłem. skąd zatem pomysł by pytać skoro nic tu konkretnego nie ma na temat tych silników? Czy warto wchodzić w ten silnik? przecież już masz sugestie w innym twoim temacie ;-) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomeko Opublikowano 26 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2009 Ano dlatego że z reguły jest tylko opis 1.9 dci, a czytałem że było sporo różnych wersji tego silnika. O wersji 130 konnej nic nie znalazłem, stąd pytanie. Po za tym pytanie było chyba dość jasne - czy to ten sam silnikim co w Lagunach II... To chyba dość proste - skoro bym coś znalazł, to bym nie pytał 8-) Nie znalazłem, pytam (może źle szukałem, nie przecze, oświeć mnie prosze ) W innym poście mam m.in Twoją sugestie że ten silnik więcej pali. Innych sugestii brak. pozdrawiam, Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sei08 Opublikowano 26 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2009 To ten sam silnik. Ma większą moc i FAP. ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomeko Opublikowano 26 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2009 Teoretycznie handlowiec twierdzi że jest bez FAP. Są dwie wersje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sei08 Opublikowano 26 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2009 Raczej nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koszałek opałek Opublikowano 26 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2009 W Megane III 1.9 dci FAP-a nie ma - w Polsce. W MII silnik ten występował w kilku wariantach mocy: 90, 110, 115, 120 i 130KM w zależności od kraju w którym samochód był sprzedawany. W MIIphII montowane były warianty 110, 115 i 130KM i tych silników nie należy się obawiać. Wersje 90 i 120KM nie są tak udane ( ale to od nich Renault zaczęło z 1.9 dci w MII ). W Lagunach II wersja 1.9 dci również miała 5 wariantów mocy w zależności od rynku: 100, 107, 110, 120 i 130 KM. I tu podobnie: wersja 110 i 130 jest do polecenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelp2008 Opublikowano 26 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2009 W MII silnik ten występował w kilku wariantach mocy: 90, 110, 115, 120 i 130KM w zależności od kraju w którym samochód był sprzedawany. W MIIphII montowane były warianty 110, 115 i 130KM i tych silników nie należy się obawiać. Wersje 90 i 120KM nie są tak udane ( ale to od nich Renault zaczęło z 1.9 dci w MII ). przecież to ten sam silnik. Różni się tylko mocą i FAP. Cos pokręciłem? :roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koszałek opałek Opublikowano 26 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2009 Silnik ten sam, na pewno oznaczenie i pojemność, poza tym zmieniono: turbinę, układ wtryskowy, kształt komory spalania, oprogramowanie, spełnia nowszą normę emisji spalin. Nie wiem jak ze sprzegłem, wzmocnieniem tłoków, korbowodów. Zmian generalnie dużo bo i numery wielu części inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelp2008 Opublikowano 26 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2009 koszałek opałek, masz na myśli ten 130km ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koszałek opałek Opublikowano 26 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2009 tak, o takim mowa od pierwszego postu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek15 Opublikowano 27 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2009 Tomeko, 19, dci 130 konne tylko z czipep byly orginalnie zamontowane ja mam i nienarzekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 27 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2009 arek15, mógłbyś rozwinąć swoją wypowiedż :roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armog Opublikowano 28 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2009 Ja mam jak w opisie i nie narzekam. Co do spalania: 130 kucy musi wypić 6.9 - 7.2 miasto na klimie - można zejść poniżej stosując PSJ ale odzywa się FAP. Z tego wniosek oczywisty FAP nie lubi PSJ . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rxe.Megane Opublikowano 28 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2009 Ja od grudnia zrobiłem jakieś 15 tyś może i nie dużo, ale żadnych problemów nie było.. Spalanie w okolicach 6,5-7l.. ale jest czym jechać.. I jeżeli miałbym jeszcze raz wybierać wybrałbym 1.9 dci.. A tymi opiniami to bym się nie przejmował... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi