radziu Opublikowano 7 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2009 Witam, Przeglądnąłem praktycznie wszystkie tematy związanie z buczeniem w megane i nie znalazłem odpowiedzi na mój problem. Buczenie w moim aucie pojawia się po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów (np. 40km). Przy mniejszych odległościach nie występuje. Najczęściej pojawia się przy prędkości 50-60k/h przy jeździe na wprost. Skręcenie kierownicy w 90% przypadków powoduje zanik buczenia. Buczenie występuje wewnątrz kabiny na wysokości lewarka skrzyni biegów, na zewnątrz auta też jest słyszalne. Co zrobiłem do tej pory: - wymienione tarcze hamulcowe przód - wymienione wszystkie klocki - wymienione gumy na końcówce wahacza - stabilizatora - samochód przeszedł całą ścieżkę diagnostyczną (rolki, trzepaki itp) - wszystko OK - poziom oleju w skrzyni - OK - rozrząd wymieniony 15tys. km temu Konsultacja z 3 mechanikami - każdy ma inny pomysł (skrzynia, łożyska, dyferencjał) - żadnemu nie zaufałem . Może ktoś ma jakiś pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomik Opublikowano 8 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2009 A łożyska w kole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawwes1 Opublikowano 8 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2009 Spróbuj zamienić koła z przodu na tył, może to opony wydają ten dzwięk. Operacja mało kosztowna a może przynieść skutek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziu Opublikowano 9 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2009 A łożyska w kole Wczoraj podniosłem przód do góry i wrzuciłem 1 bieg. Żadne koło nie szumi - więc łożyska wykluczam. Dodatkowo myśle, że jeśli byłyby łożyska to cały czas byłoby buczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vivaldi Opublikowano 9 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2009 obserwować i jeździć aż się nasili, w przeciwnym wypadku będziesz pakował kasę i albo trafisz albo nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 9 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2009 Może głupie, ale sprawdź wydech. Może jak się dobrze nagrzeje to zaczyna gdzieś puszczać bąki i stąd buczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziu Opublikowano 12 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2009 obserwować i jeździć aż się nasili, w przeciwnym wypadku będziesz pakował kasę i albo trafisz albo nie chyba posłucham tej rady - jak coś się wyjaśni o napisze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szangala Opublikowano 28 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 Coś Ci powiem miałem podobne objawy i okazało się że było to tylne łożysko w kole,a można je sprawdzić w prosty sposób, podnieś Megi tyłek do góry i pokręć mocno kołami, jak będą buczeć to wiesz co jest. Tylko mocno!! Najlepiej sprawdza się w czasie jazdy gdy auto jest na zakręcie , na prostej buczy a na zakręcie powinno te buczenie przestać bo auto się nachyla i łożysko jest wolne od nacisku.To tyle .Daj znać jak sobie z tym poradziłeś, miłej pracy. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziu Opublikowano 18 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 Może głupie, ale sprawdź wydech. Może jak się dobrze nagrzeje to zaczyna gdzieś puszczać bąki i stąd buczenie. Dawno mnie tu nie było, ale sprawa buczenia się wyjaśniła, wiec teraz napisze . Dla mnie jest to dziwne ale prawdziwe. W połowie października wymieniłem olej w silniku na ELF 10W40 półsyntetyk i po tej wymianie buczenia ustały. Fakt, że przed wymianą miałem niski stan oleju - czasami nawet zapalała się lampka SERV, ale zwlekałem z dolewką, bo czekałem aż przejadę 12tys.km i pomyśleć, że męczyłem się z buczeniem przez jakieś 500-600km, a wystarczyła wymiana oleju. Teraz już jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szangala Opublikowano 18 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 To znaczy że buczała pompa olejowa bo nie miała dość oleju żeby mieć dostatecznie dobre ciśnienie. Dobrze wiedzieć że są takie objawy . Ja mam teraz inny problem , z kontrolką rezerwy , zrobiłem wszystko co pisali na forum i dalej mam to samo.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
schizm Opublikowano 28 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2011 P_r_z_e_m_o, Cześć, może wiesz jaka skrzynia biegów idzie do naszego wozu, numer czy jakiś kod? coś mi strasznie buczy, wyje. Łożyska kół nie, czy na biegu czy na luzie wyje, mechanik mówi że skrzynia. Wiesz może czy skrzynia pasuje tylko od 1,6 16V czy może też od Scenica II? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 28 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2011 Ma być skrzynia JB3005, Od Magane II / scenic II nie będzie pasowała. A olej masz w skrzyni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SLWK89 Opublikowano 29 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 witam podłącze się do tematu w moim classicu są podobne objawy do opisanych czyli : jadę około 80km/h jest buczenie jeśli przyspieszę do 90km/h buczenie cichnie a gdy wrzucę na luz nic nie słychać i nie ważne z jaka prędkością jadę. łożyska ok czy to skrzynia???? co zrobić. dzięki za porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcindj Opublikowano 29 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 Skrzynia to chyba nie, raczej wydech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi