lukilks Opublikowano 24 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2009 Witam dzisiaj wymieniając świece przyświeciłem latarką i zajrzałem w głąb gniazda świecy. W każdej komorze ukazaly mi się brudne tłoki (ich góry) wszystkie na calej powierzchni. Taki czarny nalot jak sadza taka w grudkach. Czy to normalny efekt spalania? czy zaleca się to czymś czyścić i jak, dodając coś do paliwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaskinia Opublikowano 24 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2009 W każdej komorze ukazaly mi się brudne tłoki (ich góry) wszystkie na calej powierzchni. Taki czarny nalot jak sadza taka w grudkach. Kurcze, nie odpowiem Ci fachowo, ale może pomogłoby tankowanie paliwa klasy "premium", ale musiałbyś to robić przez długi czas. Może lepszy skutek przyniesie dolewanie jakiegoś dodatku do paliwa. A tak swoją drogą- ciekawe jak taki nagar ma wpływ na przepływ/zawirowania mieszanki w cylindrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavlik Opublikowano 24 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2009 W tamtym roku robiłem remont silnika i na jednym tłoku był taki nagar, że ciężko było go mechanicznie wyczyścić. Tak więc nie sądzę aby tankowanie lepszego paliwa coś zmieniło. A renia nie birze Ci oleju, bo u mnie sporo znikało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vivaldi Opublikowano 24 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2009 szukacie dziury w całym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaskinia Opublikowano 24 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2009 Nie szukamy dziury w całym, tylko próbujemy odpowiedzieć na pytanie. Twoim zdaniem taki nagar nie ma na nic wpływu? Widziałem komorę spalania w moim poprzednim aucie i nie było żadnego syfu ( tłoki były tylko lekko "zadymione") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 24 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2009 Nagar na tłoku to normalka. Przy kapitalce silnika w Clio zdzierałem nagar dłutem i było ciężko. Fakt, że auto miało już 160 tys. km na benzynie i trochę na gazie, ale to już inna bajka ;) Nie ma się co przejmować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukilks Opublikowano 25 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2009 Moje autko też ma ponad 160 tyś, a oleju troszke bierze ale widać gdzie się poci, gwinty świec po wykręceniu też były troszkę w oleju. A tak to z autem nie ma żadnego problemu żadnego spadku mocy też nie zauważyłem lecz byłem Ciekawy z tym nagarem. Dziękuje Wam za pomoc, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi