zerthimon Opublikowano 8 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2009 Witam przejrzałem już całe forum na ten temat i nadal nie znam odpowiedzi. Chodzi mi o to, że dziś zjeżdżając z autostrady, którą jechałem z 20 minut z prędkością 120/130km/h usłyszałem dziwną pracę silnika. Kiedy przyśpieszam albo ruszam to słyszę stukanie (terkotanie, klekotanie) silnika. Kiedy puszczę gaz albo auto jest na luzie już tego nie słychać. Dziwnie, że tylko przy obciążaniu silnika tak się dzieje. O co chodzi? Czy to może zawór pochłaniacza spalin czy może coś innego (oby nie panewki). Moja renia jest z 97 roku, 1.6 8v. Pomóżcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 8 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2009 Jesteś pewien, że z silnika ;) Może coś pod autem ;) np tłumik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 8 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2009 Sprawdź plecionkę na wydechu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zerthimon Opublikowano 8 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2009 Ale jak by był tłumik dziurawy to auto po puszczeniu gazu nie terkotało by tak? Aha, jak na postoju dodam gazu to ledwo ledwo to słychać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 8 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2009 Nie chodzi o dziury ale np o wieszaki tłumika lub obijanie tłumika o podwozie lub osłonę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zerthimon Opublikowano 8 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2009 Ale jak otworzyłem maskę i na ręcznym ktoś próbował ruszyć (żeby dać obciązenie dla silnika) to odgłosy były właśnie spad maski. Nie zlokalizowałem dokładne bo kolo nie kumaty był i bałem się, zeby nie przejechał mnie czasem dodając za dużo gazu ;) [ Dodano: 2009-11-09, 21:19 ] Byłem dziś u czterech mechaników różnych. Jeden stwierdził, że to nie panewki bo jak się auto nagrzeje to stuka przy większym obciążeniu silnika i stwierdził, że najlepiej zacząć od zaworów. Drugi (autoryzowany serwis Renault) że to panewki i szlifowanie korbowodu odpada i takie tam; mamy taki sam silnik wsadzimy i po kłopocie. Inny powiedział, że to rozrząd przeskoczył bo trochę na mocy stracił. A inny że sworznie na tłokach. I weź tu bądź mądry i pisz wiersze ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi