tomek42007 Opublikowano 12 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2009 Witam, rozmawiałem dziś ze znajomym i wspominał o drzewie na które mówi "B A N K A". Słyszał ktoś coś o takim drzewie? Szukałem w necie ale nic nie znalazłem więc może wy słyszeliście. Drzewo iglaste po wyschnięciu bardzo twarde. A może banka to tylko jakieś określenie a w rzeczywistości występuje pod jakąś inną nazwą? Wie ktoś coś na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robson73 Opublikowano 12 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2009 Napisze Ci tak - ja słyszałem o sośnie Banksa, której potoczną nazwą czasami była "banka". Resztę możesz sobie już doczytać w necie. Co do drewna niech wypowiedzą się "ludy północy" sorry po prostu na północy z tego co wiem rośnie jej więcej. Jednakże widząc małą grubość okazów 90 letnich jakie widziałem można mniemać, że drewno będzie twarde i zbite. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek42007 Opublikowano 12 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2009 O dużo mi pomogłeś Dziękuje a może się orientuje ktoś czy jest to dobry surowiec do obróbki.....dokładnie mi chodzi żeby zrobić z takiej sosenki walec (obkorowany kawałek takiego drzewa) do studni drewnianej żeby wiadereczko można było wciągać z wodą. Bo jeśli naprawdę jest tak, że po wyschnięciu ono twardnieje "na kamień" to by było lux...a jak nie to pewnie będzie kawałek dębiny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 Ale kolega kombinuje. Znajdź ładną prostą i równą olchę, zetnij, okoruj, wysusz. Będziesz miał żuraw jak ta lala. Tylko susz w pionie nie w poziomie. tzn oprzyj o coś, ale tak, żeby stało jak najbardziej pionowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek42007 Opublikowano 13 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 Po tych śniegach październikowych sie taka banka złamała więc dlatego pytam jak to jest i czy się nada. Żuraw będzie pracował i wciągał wodę więc może olszaczek się "wyryć" od łańcucha. :roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 A wiesz, że kiedyś z drewna olchowego w robiono podłogi w wielu warsztatach? Cięto je na sześciany 20x20x20 cm(chyba) i z takich układano posadzkę. Wszędzie tam gdzie leciał olej, jakieś chemikalia i duże obciążenie. [ Dodano: 2009-11-13, 20:47 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek42007 Opublikowano 13 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 Normalne podłogi w domach mieszkalnych też robiono. Olszak jak wyschnie jest bardzo twardy - tyle to wiem Ale mi nie chodzi o olszaczka tylko o ten gatunek sosny co pisałem wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi