Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Naprawa zderzaka.

Rekomendowane odpowiedzi

Pękł mi zderzak w zaznaczonych miejscach.

Firma zajmująca się spawaniem plastików przed naprawą musi wiedzieć z jakiego plastiku jest nakładka.

W tym celu trzeba ściągnąć zderzak, ale to dodatkowy koszt.

Może ktoś wie z jakiego tworzywa jest nakładka, lub ma taką zdjętą i może zobaczyć, czy jest jakieś oznaczenie na niej.

Na zdjęciach są zaznaczone miejsca, gdzie mniej więcej jest pęknięty zderzak (zdjęcia poglądowe).

52f5c0adcca1a9b2.jpg 277a2b5c666676f4.jpg

O ile się nie mylę to jest zrobiony z ABS+POM.

Dziwne to co piszesz, bo i tak trzeba ściągnąć zderzak, żeby go dobrze naprawić. Poza tym jeżeli masz uszkodzenia w tych miejscach co zaznaczyłeś to jak nie wzmocnią czymś tego miejsca za chwilę znowu Ci pęknie. Poszukaj na allegro zderzaka w takim samym kolorze i wymień sam. Ostatnio ceny tych elementów znacznie spadły.

Dzięki za pomoc.

Pęknięcia są tak usytuowane, że można się do nich dostać od frontu zderzaka i z podnośnika.

Naprawa bez zdejmowania zderzaka jest po prostu tańsza.

Firma, która zajmuje się naprawami jest już jakiś czas na rynku i ludzie ich chwalą, więc chyba będzie OK.

Szukałem innego zderzaka, ale nie znalazłem niczego w moim kolorze (morski odcień zieleni).

Te całe spawanie plastiku, to nic innego jak roztapianie go mocną lutownicą i łączenie płynnych brzegów pęknięcia. Do tego kawałek plastiku na uzupełnienie braków i wzmocnienie łączenia i po robocie. Aby wyszło ładnie, trzeba to robić od niewidocznej strony, czyli od spodu. Naprawiałem tak już jeden plastik osłaniający próg. Żaden klej nie trzymał, dopiero taka naprawa dała dobry efekt. W sumie nic trudnego do wykonania samemu.

Lewy ma rację. spawarka do plastiku wygląda jak suszarka o dużej mocy z grotem. Elektrodą są tu cienkie paski plastikowe ale musisz mieć rodzaj elektrody przeznaczonej do Twojego tworzywa. Możesz też stopić kawałek innego połamanego zderzaka. Ja dodatkowo zatopiłem w plastiku miedziany drucik i klejenie trzyma do dziś. Zderzak zdejmiesz sam, to żadna filozofia, 20 minut max.

Ostatecznie takie spawanie można wykonać zwykłą lutownicą oporową (nie transformatorową). To jedynie kwestia wprawy. Żeby wzmocnić element rzeczywiście można wtopić kawałki miedzianego drucika. Przydatne jest mieć kawałki tego samego tworzywa, żeby uzupełnić braki. Fachowo powinno to się wykonać w taki sposób, żeby powiększyć szczelinę w postaci >< i ubytek uzupełnić "świeżym" tworzywem. Potem taki spaw szlifuje się na gładko ewentualnie szpachluje i maluje.

Sciągnięcie zderzaka w megane I to w sumie nie problem ale przy okazji możesz poobijać zderzak jak pójdzie coś niezgodnie z planem :mrgreen: Co do spawania to rzeczywiście najlepiej dorwać u lakiernika jakiś stary zderzak od megi (albo jego kawałek :P )Potem lutownica oporowa, chwytasz w kilku miejscach i wtapiasz od wewnątrz drucik, najlepiej stalowy, cienki. A na to nadtapiasz z tego kawałka zderzaka który sobie załatwiłeś. Ja nagrzewałem go opalarką do farby i potem na szpachelkę i nadlewałem na drut. Trzyma jak nowy, robota całkiem przyjemna :P Życzę powodzenia

• 1 miesiąc temu...

Wiem, że całą operację można wykonać samemu, ale nie mam gdzie tego zrobić.

Pod blokiem ciężko by było to zrobić, na dodatek pogoda nie zachęca do prac na dworze.

Jak zderzak już będzie cały, to dam znać co i jak.

[ Dodano: 2010-01-11, 21:36 ]

Zderzak naprawiony, teraz tylko jeszcze muszę kupić lewe światło przeciwmgielne B)