rosin Opublikowano 29 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2009 Chciałbym zamontować hak w swoim Grand Scenicu (2006r. silnik 1,9dci) w związku z czym proszę o poradę: 1. jaki (firma) hak mi polecicie? 2. czy jest konieczność montowania modułu? (spotkałem się z różnymi opiniami na ten temat) Ps. Hak jest mi głównie potrzebny do platformy na rowery. Nadmienię, że samochód jest wyposażony w czujniki cofania - jeśli jest to istotne. Jeszcze proszę o poradę odnośnie montażu - uwagi, spostrzeżenia itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielonypan Opublikowano 29 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2009 Hak jak hak - mi zamontowano firmowy - składany. Też używan tylko do rowerów. Oczywiście czujniki musisz wyłączyć bo z rowerami i bagażnikiem będą wariować. A co do modułu - to nie wiem o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC800 Opublikowano 29 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2009 Jakieś pół roku temu montowałem hak w swoim Scenic'u. Wybrałem najbliższy sklep, bo wyszło najtaniej. Hak firmy Steinhoff (taki jak np: http://www.allegro.pl/item814154242_hak_ho...c_grand_e4.html Sam go zamontowałem. Nie było większych problemów (zdjęcie zderzaka, zdemontowanie aluminiowej listwy pochłaniającej energię, dopasowanie, zakonserwowanie i skręcenie "do kupy", podpięcie wiązki elektr. do lamp, przegląd). Pomimo instalacji multiplex, nie montowałem modułu dostosowującego, ale nie widzę żadnych usterek, błędów po podpięciu dodatkowej listwy z oświetleniem. Hak służy do codziennego wożenia roweru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosin Opublikowano 3 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2009 Dzięki, hak zamontowany. Zajęło mi to kilka godzin. Kupiłem Thule - jeśl chodzi o sam montaż to bez problemu, wszystkie otwory dopasowane idealnie. Przegląd przeszedł bezproblemowo. Jeśli chodzi o instalację to nie miałem miernika i musiałem z kabelkami dochodzić na czuja - poniżej opiszę kolory kabli, może komuś się przyda: lewa strona: 1. biały - światło wsteczne 2. fioletowy - przeciwmgielne 3. czarny - masa (-) 4. pomarańczowy - kierunkowskaz 5. niebieski (pozycyjne) 6. pomarańczowy (stop) prawa strona 1. biały - światło wsteczne 2. brak 3. czarny - masa (-) 4. kremowy - kierunkowskaz 5. niebieski - pozycyjne 6. pomarańczowy - stop Kable są podane w kolejności - w lewej stronie są dwa kable pomarańczowe a każdy do czegoś innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej27r Opublikowano 16 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 (edytowane) Podepnę się pod temat, auto posiada 13-pinowe gniazdo montowane jeszcze w ASO Renault w Niemczech, przyczepka podłączona poprzez adapter 13-->7 PIN, wszystkie światła w przyczepce działają wzorowo....ale tylne kierunkowskazy w aucie mrugają krócej i szybciej, jednak tylko po podpięciu przyczepy, gdzie szukać przyczyny, takiego objawu ? Edytowane 16 Listopada 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryzu Opublikowano 8 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 Odgrzeję, wina może leżeć po stronie przejściówki 13-7, wymień gniazdo na 7 pinowe i powinno być po problemie. Tylko nie mostkuj wszystkich kabli a daj z jednej lampy i kierunek z drugiej. 13 pinowe gniazdo ma sens w pojazdach które mają moduły sprawdzające (wykrywające) podpięcie przyczepki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej27r Opublikowano 8 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 (edytowane) na dzień dzisiejszy kierunki w aucie dalej szybciej migają,zastanawia mnie ten fakt,że akurat tylko w tylnych lampach,z przodu i po bokach jest ok ,miałem zamiar zmienić wtyczkę w przyczepce na 13 Pin ,gniazdo w sumie też mógłbym zmienić ,tylko czy to usunie problem ? Dokopałem się ostatnio do modułu haka ,może to on jest winien ? Regulamin pkt. 5.7 Ludzie :!: Czytajcie przed wysłaniem to co palce "nastukały" na klawiszach :!: Poprawcie, wstawcie odpowiednie znaki przestankowe. Zacznijcie nowe zdanie wielką literą :!: Nikt was nie goni :!: Nie ogłaszaliśmy konkursu wklepywania literek na czas :!: ;) -Prezes Edytowane 9 Lutego 2015 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi