Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Plamki oleju pod samochodem

majonez1970

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety musiałem założyć nowy temat. Jakoś nikt nie chce nic doradzić

Witam.

Jakieś dwa tygodnie temu miałem wymienianą turbinę, przed wymianą było wszystko ok, nic nie kapało z silnika. Jak mechanior wymienił mi turbinę i olej z filtrem (tamta padała, olej poszedł na wydech), nagle zaczął mi olej kapać z silnika (na wysokości misy). Byłem u innego, zdjęli osłonę, umyli silnik od dołu i powiedział że kapie z rurki która doprowadza olej do turbiny. Musiałem już po przejechaniu ok 200 km dolać litr oleju. Aha, silnik jakby stracił moc. Jak jadę to turbo włącza się dopiero przy ok 2100 obr/min. Postawiłem dzisiaj samochód do mechanika. Po około 2 godzinach dzwoni żebym przyjechał i coś zobaczył. Okazało się że po zdjęciu misy na smoku na siatce był kawałek miedzi (a tak nawiasem - z czego robi się panewki w tym silniku?). Oprócz tego na pompie oleju jest kółko zębate z łańcuszkiem i ten łańcuszek jest za luźny a zęby na kole wyrobione. Trzeba wyjmować cały silnik i zmieniać pompę (hehe około 1000 za pompę). Kurna co jeszcze będzie nie tak? Normalnie masakra.

Właśnie nie, będą cały silnik wyjmować bo znaleźli kawałeczek blaszki miedzianej przyssanej do smoka od pompy olejowej i chcą sprawdzić czy panewki są całe. A w takim razie jak założysz ten łańcuszek metalowy (jeden koniec na zębatce na pompie a drugi gdzieś na górze silnika)?

[ Dodano: 2009-12-02, 08:29 ]

Hej koledzy, bez żartów. Pomóżcie. Nie uśmiecha mi się płacić za wyjmowanie silnika jak można to inaczej zrobić.

majonez1970, A gdzie ty byłeś u tego mechanika? Coś mnie się wydaje, że ktoś Cię robi w bambuko - ale już teraz za późno będzie to udowodnić. Podaj nazwę firmy to może oś podpowiem (tej co robisz w białym). :evil:

Firma nazywa się Auto Euroremont Jerzy Żarniewski. Jednak okazało się że panewki zostały obrócone, wyjęli jedną i w środku tam gdzie jest warstewka miedzi jest ona uszkodzona. Tak więc czeka mnie albo remont silnika albo szukanie innego.

Aha, rozmawiałem w serwisie ASO o tym łańcuszku i powiedział że luz może być (nawet do 2 cm). He, już nic nie rozumiem.

[ Dodano: 2009-12-02, 17:09 ]

Może ktoś wie czy silnik 1,9 Dti o symbolu F9Q K 732 będzie pasował do mojej Reni?

[ Dodano: 2009-12-03, 18:04 ]

Jaka może być przyczyna obróconej panewki? Inny mechanik oglądał i powiedział że na głównym korbowodzie (podobno). Nie wiem czy wierzyć już czy nie? A tatuś chciał żebym był mechanikiem. :-/

Firma nazywa się Auto Euroremont ...

Sama nazwa firmy mówi że Oni robią remont - nie przegląd tylko remont. Zdecydowanie nie polecam - ale już za późno na poszukiwanie winnych i ocenianaie niewinnych.

Jednak chyba trzeba będzie zrobić remont - wyjdzie bezpieczniej, muszą dać gwarancję przynajmniej na rok. Bo możesz kupić silnik i się okaże, że też trzeba zrobić remont. POZDRAWIAM - powodzenia. :roll:

Sama nazwa firmy mówi że Oni robią remont - nie przegląd tylko remont.

Dzięki Tazesz. Zabieram jutro od nich samochód na lawecie i stawiam do innego mechanika który że tak powiem zajmuje się takimi rzeczami i zobaczymy co On powie. Może wyjść tak że złożą do kupy silnik i będę jeździł aż nie znajdę innego.

Pozdrawiam

[ Dodano: 2009-12-05, 21:43 ]

Tak więc nie polecam tej firmy. Tak jak Tazesz napisał to Euroremont - prawie namówili mnie do remontu albo wymiany całego silnika (kurna panewkę na głównym korbowodzie tak wybijali że zrobili wgniecenia na boku panewki). Całe szczęście że poszedłem po rozum do głowy i zabrałem autko i postawiłem do znajomego. W poniedziałek będę wiedział co się stało.

[ Dodano: 2009-12-07, 12:40 ]

Byłem dzisiaj u drugiego mechanika. Zamówili panewki główne (komplet). Powiedział mi jeszcze jedną rzecz: wyrobiona jest tylko jedna panewka (tzn jedna połówka panewki - druga jest dobra) z tych co wyjęli, wał jest czysty, bez wyrobień. Ta jedna panewka nie pasuje do podstawy (jest za luźna). Jak to jest: czy może być tak że jedna połówka panewki jest wyrobiona a druga jest dobra?

• 8 miesięcy temu...

Może ktoś wie jak skończył się ten temat.

Ja własnie przerabiam to samo. Regenerowałem turbine. Po regeneracji późno się załącza - przy ok.2500 obrotów. Do tego zaczą mi cieknąć olej. Mój mechanik stwiedził że cieknie koło śryby którą jest przykręcone mocowanie półosi. Podobno jedna ze śrub przykręcana jest przy samej misce. Diagnoza mechanika: zdjąć miske olejową, uszczelinć przy śrubie od środka i założyć miskę olejową. Czy to możliwe? Czy muszę wtedy wymienić uszczelke przy misce? Może ktoś przerabiał juz taki temat lub ściągał miske olejową. Czy jedna ze śrub trzyma też mocowanie półosi?

Witam.

Miska jest przykręcana na całym obwodzie śrubkami na klucz imbusowy. Rozmiar tej śrubki to M5 lub M6.

Półośka przechodzi przez podporę półosi która jest przykręcana do bloku silnika. Więc na pewno śrubka M5 lub M6 nie trzyma półosi.

Pozdrawiam ZIELAK.

Też tak mi się wydawało, ale on mówi że jedna śruba wkręcana do bloku a drugą śrubą jest chwycona podpora i miska. Do soboty mie mam kiedy i gdzie położyć się pod Megi żeby to zobaczyć. Dodam że chodzi o Megane II 1,9DCI. Może ktoś orientuje się ile kosztuje uszczelka miski olejowej.