Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Problem z obrotami podczas postoju i jazdy

Rekomendowane odpowiedzi

Na początku chciałbym wszystkich powitać. Jestem nowym użytkownikiem na tym forum i potrzebuję porady ;-)

Mianowicie, mam 2 problemy:

1. Podczas uruchamiania rano silnika, za każdym razem, gdy auto jest na luzie, ma bardzo wysokie obroty ( w granicy od 1700 do nawet 2500 ). Od pewnego czasu mam ten kłopot. Już raz byłem w serwisie, wymienili silnik krokowy i przez kilka dni był spokój, jednak problem powrócił. Nie jestem pewien czy jest to tylko wina silniczka krokowego. Nie znam się na takich rzeczach więc proszę Was o przedstawienie waszych teorii na ten temat.

2. Druga sprawa to wysokie obroty oraz ich wachania podczas dodawania gazu. To, że auto jadąc na 4 65 km/h ma obroty 2100( coś w tej okolicy) to pewnie wina przebiegu auta. Natomiast bardziej mnie niepokoi i drażni, szczególnie podczas wyprzedzania, gwałtowny wzrost obrotów podczas przyspieszania na jakimkolwiek biegu oprócz 1. Postaram się to wyjaśnić bardziej obrazowo: otóż, jadąc np na 4 chcę przyspieszyć w celu wyprzedzenia auta, dodaję gazu, obroty wzrastają tak jakbym dodawał gazu na luzie lub trzymając na sprzęgle, muszę wtedy popuścić gazu i powoli przyspieszać. Nie jest tak bez przerwy, zazwyczaj ten problem pojawia się w dłuższych trasach lub po bardziej gwałtownej jeździe. Sądzę że może to być wina sprzęgła, być może ślizgają się tarcze. Jednak to tylko moje przypuszczenia. W tej kwestii również proszę o jakieś sugestie, opinie na ten temat.

Za wszystkie wypowiedzi z góry dziękuję ;-)

Ad1. Też tak mam i się nie przejmuje. W końcu jest zimno i zanim auto się nagrzeje tak może być.

Ad2 sprzęgło do wymiany.

Jak ty jeździsz benzyniakiem na 4 przy 2000 rpm to długo Ci ten silnik nie wytrzyma.

Jeżdżę na takich obrotach, bo takie po prostu mój samochód ma. Ma przebieg prawie 279000 km i uważam że to właśnie dlatego ma wysokie obroty podczas jazdy, nawetn na wyższym biegu przy małych prędkościach.

Ale dzięki za odpowiedź :-)