123 Opublikowano 4 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2009 witam w związku z tym iż od prawie 3 lat jestem szczęśliwym posiadaczem kempingu Hobby (masa 700/1000kg - jedna oś) kilka / kilkanascie wypadów w sezonie na jakies weekendy (200-300km )w tym raz nad morze (700km) do tej pory jeździłem z przyczepą "niemcami" ...Golf 4 TDI 90 PS, Mercedes C 220 95PS i to sie sprawdziło zarówno jesli chodzi o spalanie jak i trwałość aut a także komfort podróżowania oraz ceny części ... jednak mam ochotę na coś młodszego, większego, bezpieczniejszego i lepiej wyposażonego..... skłaniamy się do Scenica 2 w wersji grand..... chciałbym na niego przeznaczyć ok 30 tyś....oczywiście bliższy memu sercu jako "ciągacz" ze względu na moment jest diesel.... raczej 1.9 (120 lub 130 PS) niż 1.5 (105 PS) ... ....jednak mam obawy czy renault to dobry pomysł na holownik.... :-| wiadomo, że nie katuje auta bo jadąc z "ogonkiem" i dziećmi mam wyobraźnię i odpowiedzialność i nie ciągam przecież "cycepy" na codzień.... ale kilka pytań do znawców tematu 1) czy konstrukcja zawieszenia tylnego jest w miarę trwała i jak z cenami części 2) czy wszystkie diesle miały koło dwumasowe 3) czy wszystkie diesle miały filtr cząstek FAP jakże modny u franzuzów 4) jak wpinamy wiązkę elektryczną haka (czy istnieje jakiś moduł czy na tzw "żywca") 5) czy dużo roboty z montażem haka.... 6) I PRZERAŻA MNIE DOSTĘP do osprzętu pod maską... (wiem że nie kupuje ise auta aby go naprawiać, ale tej maski to chyba nie warto otwierać ;) bo i tam nic nie widać) pozdrawiam Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 4 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2009 123, temat opisujący to zagadnienie już istnieje. Jako, że piszesz w dziale z poradami przed zakupem to temat zostawiam, tu możesz przeczytać co już napisano: http://megane.com.pl/viewtopic.php?t=13451 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gRRuby Opublikowano 7 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2009 witam ....jednak mam obawy czy renault to dobry pomysł na holownik.... :-| wiadomo, że nie katuje auta bo jadąc z "ogonkiem" i dziećmi mam wyobraźnię i odpowiedzialność i nie ciągam przecież "cycepy" na codzień.... ale kilka pytań do znawców tematu Co drugi sprowadzany scenic ma hak (lub miał jak mój ), więc statystycznie masz odpowiedź. Myślę, że z silnikiem 1.9 dCi 120KM to bez problemu, ale z 1.5dCi zwłaszcza słabszą wersją lub Grandem to z przyczepa może być gorzej. witam 1) czy konstrukcja zawieszenia tylnego jest w miarę trwała i jak z cenami części 2) czy wszystkie diesle miały koło dwumasowe 3) czy wszystkie diesle miały filtr cząstek FAP jakże modny u franzuzów 4) jak wpinamy wiązkę elektryczną haka (czy istnieje jakiś moduł czy na tzw "żywca") 5) czy dużo roboty z montażem haka.... 6) I PRZERAŻA MNIE DOSTĘP do osprzętu pod maską... (wiem że nie kupuje ise auta aby go naprawiać, ale tej maski to chyba nie warto otwierać bo i tam nic nie widać) Ad. 1 Zawieszenie to nie jest problem w Scenicu - jest bardzo klasyczne: wleczone, belka skrętna i sprężyny. Ad. 2 dCi tak, ale przy wymianie można wstawić zamiennik klasyczny (dużo taniej i problemów nie ma) Ad. 3 nie wszystkie, na pewno 2.0 dCI po lifcie (2006) Ad. 4 wpina się po wiązkę tylnego reflektora Ad. 5 niedużo - trzeba zdjąć tylny zderzak (lampy), pod zderzakiem jest belka która się odkręca i na jej miejsce montuje hak. Pod mocowaniami belki są otwory w które wsuwa się mocowania haka i przykręca je w bagażniku przy kole zapasowym. Podobnie w GS. Ad. 6 Niestety z dostępem jest fatalnie. Zresztą we wszystkich autach tego typu. Scenik jest na płycie podłogowej Megane, czyli taką nadmuchana wersją. A już w Megan dostęp jest słaby więc co tu mówić o SC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
123 Opublikowano 7 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2009 dzięki za odp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi