maciek142 Opublikowano 6 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2009 Witam jestem nowy na tym forum. Niedawno dostałem od szwagra na przechowanie Renault Megane. I mam za zadanie porobić w niej pare rzeczy mianowicie padł w Reni predkościomierz. czasem pokazuje kilometry albo wcale tzn jak pokazuje o nie realną predkośc przy danym biegu np jadąc za tirem 5 bieg a mi pokazuje 40. czasem nic nie pokazuje a czasem niby działa i zapalają się 2 kontolki stop i od hamulca recznego i ginie predkościomierz. Nie wiem czemu reczny nie trzyma jest ok aha i jeszcze świeci mi się kontrolka ABS z tego co zauważyłem to Abs działa więc nie wiem co jest nie tak prosze o pomoc co dalej z tym predkościomierzem aha zapomniał bym nie nabija też kilometrów. Co zrobić proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 6 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2009 Sprawdź pierścienie i czujniki ABS z przodu. Jak świeci kontrolka ABS to system nie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek142 Opublikowano 7 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2009 ale ABS mi działa nie blokuje mi kół i mi pedał drży pod noga wiec działa może by wystarczyło pod komputer podłączyć i skasować błąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BoODzjQ_13 Opublikowano 7 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2009 możliwe że wywaliło jakis kondensator, więc trzeba go bedzei wymienic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czajkis Opublikowano 9 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2009 Z tego co wiem, to w nowszych megankach I (chyba od 1999) prędkość jest pobierana z czujnika ABS, a nie ze skrzyni biegów. W takiej sytuacji, skoro masz sygnalizacje o błędnym działaniu tego czujnik (kontrolka ABS), to prawdopodobnie czujnik do wymiany... (ostrzegam, że nie jestem znawcą, ale mam ten sam problem, tylko, że bez informacji o błędnym działaniu ABS) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek142 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2009 już naprawiłem jak się okazało to z abs to była wina czujki jakieś zwarcie a prędkościomierz to to wymieniłem czujnik prędkościomierza w skrzyni biegów skasowałem potem wszystkie błędy w komputerze i działa jak ta lala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi