kami_gda Opublikowano 16 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2009 Witam, jestem posiadaczką Megane II ph 1.9dci 2003r. niedawno pisałam o zapalającej się i gasnącej kontrolce oleju i czerwonym STOP. Okazało się, że nie było oleju co mnie bardzo zdziwilo. Dolałam w sumie 4l. oleju było prawie max. Niestety okazało się że olej gdzieś tajemniczo znika. Nie dymi, nie ma wycieków a olej ubywa. Byłam u kilku mechaników nastraszyli mnie, że silnik może być do remontu. Ma przejechane niecałe 157 tys. i pali mi aż 8 l/100km. Dużo! Czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim? Acha, zauważyłam, że na 1 biegu jak miał fajne odejście tak teraz jedynie wchodzi na wysokie obroty i buczy a nie przyspiesza... Czego to może być przyczyna? pozdrawiam, Kami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opielowski Opublikowano 16 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2009 moim zdaniem turbo łyka olej... zdjąć przewód przed intercolerem, sprawdzić czy jest w nim olej, tzn oleju trochę może być, ale nie za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roser Opublikowano 16 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2009 Też stawiałbym na turbinkę, to ona zazwyczaj była głównym problemem tych silników, tym bardziej że piszesz o słabnącej mocy i buczeniu (chociaż jeżeli chodzi o turbine bardziej porównałbym to do gwizdu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 16 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2009 kami_gda, jeżeli nie ma wycieków to gdzies ten olej musi znikać.Na pewno się nie utlenia czyli wszystko kominem wylatuje.Jeżeli nie turbina a silnik pada to i tak muszą spaliny do wydechu dotrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz sobacki Opublikowano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 Mam dokladnie ten sam problem ale na kopie wykazalo ze za duze cisnienie w odmie jest plus egr trzeba wyczyscic i odme rowniez. Ja bym od tego zaczal. Co do mocy silnika mi nie spada, turbo ladnie swiszczy ale moze intercooler padl?Sprawdz jak go slychac bo mi pare miesiecy temu pekl i olej tedy uciekal za to teraz juz dziala ale tak jak mowilem predzej mam problem z egr i odma. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi