Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Stuki z prawej strony z przodu

kedar37

Rekomendowane odpowiedzi

Od pewnego czasu w mojej Megane kombi 1.9 dCi 2001r pojawiły się stuki z prawej strony z przodu, słyszalne wewnątrz kabiny. Stuki są słyszalne na wybojach, dziurach ale także przy odpuszczaniu gazu. Wydaje mi się, że bardziej stuka gdy jest zimny. Samochód sprawdzałem na szarpakach na stacji diagnostycznej (kilka razy). Diagnosta orzekł, że zawieszenie jest OK, nie posiada żadnych luzów. Konsultowałem z kilkoma rożnymi mechanikami i tu wersje były różne. Najczęściej pojawiała się diagnoza, że to wina górnej prawej poduszki silnika, choć sugerowano mi także, że stukać może poduszka środkowa (tylna). Według mnie stuki są wyraźnie słyszalne właśnie z prawej strony z przodu.

Chciałbym dodać, że nie chcę i nie lubię wydawać niepotrzebnie pieniędzy na części, które są dobre. Dlatego w celu uniknięcia takiej właśnie sytuacji proszę Was o wszelkie sugestie i rady co może być przyczyną mojego problemu.

Proszę również abyście wypowiedzieli się na temat poduszki silnika oferowanej na allegro, co sądzicie o jej jakości, sprzedawca określił ją jako zamiennik i oferuje na nią roczną gwarancję, a cena jest bardzo atrakcyjna

Oto link http://motoallegro.pl/item879740593_podusz..._9_dci_dti.html

Poduszka, która podesłałeś pasuje do Megany, do Scenica jest inna (wyższa). Sprzedający sporo ma części do francuzów i mają dobrą opinię, myślę że bubla nie sprzedadzą. Dwa lata temu chcieli mi sprzedać taka poduszkę za 120 zł.

Poduszkę przy skrzyni biegów możesz sprawdzić podczas jazdy, jadąc ze stałą prędkością np. na 4 biegu 80km/h i nagle dodając gazu. Jeżeli lewarek będzie mocno odskakiwał, to poduszka kwalifikuje się do wymiany. Oczywiście dopuszczalny jest luz, ale nie za duży.

Prawą poduszkę możesz sprawdzić bujając/podważając wyłączony silnik łyżką na różne strony. Możesz też otworzyć maskę i poprosić kogoś żeby ruszał powoli, a Ty będziesz obserwował zachowanie silnika przy tej poduszce.

Aha, to, że widać pęknięcia na gumie poduszki jeszcze o niczym nie świadczy, a jak będziesz szukał tej prawej poduszki to musi być z tym sznurkiem.

Tyle o poduszkach, jeśli zawieszenie jest w porządku B)

miałem podobnie. W mojej Reni 19 dti objawiało sie to jeszcze niekiedy (przy wiekszych predkościach pow 100 km/h) wyciem, terkotem cieżko nazwać ten odgłos. Okazało sie ze to poducha silnika, koszt wymiany z poduchą w ASO ok 350 zł.

Dzięki za podpowiedzi. Też stawiałbym na poduszkę górną, niestety z braku kasy muszę jej wymianę nieco odłożyć w czasie. Mam nadzieję, że nic złego oprócz stuków się nie będzie działo:)

[ Dodano: 2010-02-14, 10:16 ]

Jakiej firmy polecacie kupić poduszkę górną ??, Ta o której pisałem wcześniej jest chyba nie najlepszej jakości. Po rozmowie ze sprzedawcą okazało się, że sprzedali około 100 sztuk, ale zdarzały się reklamacje :-( Wymiana trochę się przeciąga w czasie, ale musi w końcu nastąpić, a nie chcę kupować kilku a jedną pewną B)

Proszę forumowiczów o sugestie B)

[ Dodano: 2010-02-21, 13:23 ]

Poduszka wymieniona i... nastała cisza:) Dziwne odgłosy i stuknięcia zamilkły, a stara poduszka miała wybitą "1" co pozwala przypuszczać, że jeszcze fabryczna z 2001r.

Temat uważam za zamknięty.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 18 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!