Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Wskaźnik poziomu paliwa - kiedy pali się rez

Sroqraf

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. Megane 1,4 16V używam bardzo krótko stąd moje pytanie. Zatankowałem równo połowę baku (od strzałki na "R" 23litry)..zrobiłem ok 300-320 km i wskazówka ponownie wskazuje "R" - pole czerwone jak nic, ale kontrolka rezerwy się nie świeci. I tu właśnie pytanie jak to jest u Was? Może ten typ tak ma? Może zaświeci się po całkowitym opadnięciu? Nie mam pojęcia. Komputer wskazuje mi jeszcze ok 130km do przejechania, ale średnio ufam jego wskazaniom. Tak samo jak uśrednionemu wskazaniu spalania: 6,9l/100. Z góry dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam!

Mogę się wypowiadać za Scenika IphII B) W moim przypadku rezerwa zapala się dopiero po opadnięciu wskazówki pod czerwoną kreskę, jednak nawet wtedy do zbiornika wchodzi mi max. 53-54l (zawsze tankuję do pełna a w papierach stoi że zbiornik ma chyba 60l), W Thalii siostry jest podobnie oprócz pojemności zbiornika B) Spokojnie, raczej nie powinno Ci zabraknąć sosu.

Spokojnie, raczej nie powinno Ci zabraknąć sosu.

Mój wątek jest raczej zainspirowany...obecnie jeszcze dużym "polem niewiedzy" w kwestii eksploatacji Megane. We wszystkich pozostałych aspektach jestem bardzo zbudowany B) Dzięki za wskazówkę. Pozdrawiam

Generalnie wskazówka to orientacyjny wskaźnik. Renówka ma ustawiony jakiś algorytm zalezny od temp, stylu jazdy itp. Skrajnie wskaźnik jest w stanie podnieść się do góry o 1-2mm jeżeli np. bardzo długo będziesz jechał z góry bez gazu.