Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich raz jeszcze,

co prawda już to uczyniłem tam gdzie trzeba ale kultury nigdy nie za wiele.

Przetrzepałem chyba cały dział techniczny. Znalazłem dużo podpowiedzi ale ciągle nie mam pewności, a kasy na daremno wywalać raczej nie chce.

Moje auto - Scenic I po lifcie - 2002r - 2.0 benzyna

Przypadłość podobno typowa. Przy ostrzejszych zakrętach/nawrotach słychać strzelanie gdzieś z przodu. Odgłos taki wytłumiony jakby (guma czy coś). Po skręcie w lewo i "strzeleniu" auto ciągnie na lewo. Analogicznie przy skręcie w prawo. Z postów wnioskuję, że to łożysko zawieszenia, koszt niewielki. Mechanior obejrzał auto dość konkretnie. Specem nie jestem. Stwierdził, że łożyska są raczej ok, jedynie minimalny luz z prawej strony. Wszystkie drążki i inne cuda też niby ok. Jego wniosek, że może być to maglownica. Tylko jeśli tam by miało się coś ukruszyć i strzelać to by to robiło w różnych położeniach kierownicy i powinno blokować ją nawet całkiem :( . Zaznaczam, że po stuku muszę użyć siły żeby kierownice utrzymać prosto bo ciągnie ją na lewo lub prawo. Nie ważne czy skręcam na postoju czy jadąc wolno (przy szybkiej jeździe takie ruchy mogły by się źle skończyć <ok> ) Jedyne co zauważyłem to, że sprężyna się okręca ??? Znawcą nie jestem - czy tak powinno być? Wydaje mi się ze powinna być sztywna i tylko pracować góra-dół? Jeżeli się mylę niech mnie ktoś wyprowadzi z błędu. Czy to faktycznie może być to łożysko? Jeśli tak to chyba muszę zmienić mechanika...

Z góry dzięki za wszelkie porady

• 2 tygodnie później...

Przyłączam sie do pytania , w moim aucie jest dokłądnie to samo megane po lifcie 2000r przy skretach strzelanie czasem przez jakis czas jest ok a czasem tak jak kolega pisze przy głebszym skrecie ostro strzela i potem sciaga auto w jedna strone, raz mialem juz ciepo gdyz o ostrym skrecie zaczelo sie jakies bicie w kole muslalem ze mi sie polos urywa albo cos ale szczesliwie powoli dojechalem do domu.

[ Dodano: 2010-02-17, 19:07 ]

NO i co koledzy nikt nie miał takich objawów?

Zauważyłem że u mnie słychać to stzelanie-trzeszczenie jedynie jak auto jest na biegu kiedy skręcam i wcisnę sprzegło albo wrzucę na luz to nie strzela.

[ Dodano: 2010-02-19, 12:54 ]

U mnie sprawa się rozwiązała byłem wczoraj w warsztacie wymiana przegubu z lewej strony przy okazji wyciekł olej ze skrzyni wiec też olej w skrzyni biegów razem 557 zł

• 3 miesiące temu...

witam. Mialem taki sam przypadek jak wy po zimie nadle zaczelo mnie siagac raz w lewo raz w prawo i przy skrecaniu strzelanie, na 99% sa to lozyska na amortyzatorach koszt jednogo to okolo 35 zl tylko ze trzeba caly amorek wyjac i rozebrac ogolnie ze wszystkim w 100 sie zmiescilem

pozdrowianka