Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Zapadnięte sprzęgło

radolfo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Forumowiczów,

jestem świeżym właścicielem Megane 1.5 dCi, rocznik 2004 (i równie świeżym forumowiczem) i niestety natrafiłem na nierozwiązywalny na razie problem.

Jako się rzekło w temacie, pedał sprzęgła ląduje przy podłodze i nie odbija.

Takich postów co nieco już znalazłem, aczkolwiek u mnie sprawa jest trochę bardziej skomplikowana. Pedał sprzęgła został w podłodze z powodu wycieku.

Wyciek nastąpił na zaworze, który jest pomiędzy pedałem sprzęgła, a wysprzęglkiem. Zawór ten a dokładnie membrana puściła i pedał się nie podniósł. Płyn wyciekł.

Temat prosty, mechanik od razu to znalazł, rozebrał zawór, umył, złożył ponownie (bo to się ponoć nie ma prawa zepsuć) i działało.

Przez 400 km, po czym ten sam objaw. No to jeszcze raz to tego samego mechanika, tym razem część nowa, oryginalna Renault, wymiana i znów działa.

No i tu zaczyna się moje pytanie, bo jak na razie przejechałem blisko 100 km od tego momentu.

Pedał sprzęgła zachowuje się jednak niepokojąco.

Większość wciśnięć, wzorcowo wraca na miejsce, czasem jednak noga idzie trochę szybciej niż pedał. Ten zatrzymuje się bliżej podłogi, po czym z impetem odbija do końca.

Tuż przed drugą awarią miałem podobnie, ale wtedy tłumaczyłem to sobie paranoją.

Boję się, że to może być spowodowane nadmiernym ciśnieniem w układzie (hamulec też czasem działa mocno od razu, czasem muszę przycisnąć mocniej, żeby chwycił).

A skoro tak, to nową część też zaraz rozsadzę.

Chwilowo jak gdzieś się wybieram, jadę na półsprzęgle (żeby nadmiernie nie cisnąć), ale to nie jest rozwiązanie.

Wcześniej miałem do czynienia z włoską myślą techniczną, więc nie wiem jak to ugryźć.

Jak myślicie co to może być ?

Słusznie, opis wymienianej części dość enigmatyczny. Może zdjęcia coś rozjaśnią.

Podobno nie wszystkie Meganki mają tą część.

Nad pompą przy pedale też się zastanawiałem. Boje się tylko, że tak mogę wymienić wszystko co jest w tym układzie (czyli jak dobrze rozumiem, poza pompą pozostanie wysprzęglik). A co jeśli winien jest jakiś czujnik ciśnienia w układzie hamulcowym (o ile mogę to ze sobą łączyć).

Nie za bardzo rozumiem czy ciśnienie w układzie hamulcowym wpływa na to przy sprzęgle ? Zbiornik wyrównawczy ten sam...

post-22825-1264959291_thumb.jpg

post-1-1264959291_thumb.jpg

• 3 lata później...