Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

jakie studia??

maciek127

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Nadszedł czas że za 3miesiące Matura i potem trzeba gdzieś pójść na studia.

No i mam problem.

Wiem że chce pójść na Politechnikę Lubelską na budownictwo, lub mechanikę. Ale muszę wybrać jeszcze inne dwie uczelnie i na nich kierunki. Tylko nie wiem jakie. Na maturze będę zdawać Matmę P i R, Polski P, Angielski P i Geografie P.

Moimi zainteresowaniami są: motoryzacja, budownictwo i wszystko związane z telefonią komórkową. Z polskiego jestem słaby. Chciałbym pójść tam gdzie gdzie się nie będę nudził (znaczy studiował rzeczy mi totalnie obojętne) No i chciałbym studiować w Lublinie.

Proszę o jakieś propozycje.

Pozdrawiam

PS Informatyka odpada

Wydaje mi się że nie znajdziesz studiów, gdzie WSZYSTKO będzie dla Ciebie ciekawe.

Może zastanów się, co chcesz robić w przyszłości i na tej podstawie podejmij decyzje? Zastanów się, co byś mógł robić jak skończysz to, co jak tamto itd.

Btw. naprawdę nie spodziewałem się, że ktoś zapyta o coś takiego na forum megane !<ok>

akurat budownictwa się nie boje, tata kończył AGH z wyróżnieniem więc z chemii i fizyki mam kogo prosić o pomoc 8-), wiem wszystkiego nie połączę choć myślałem o mechatronice ale chce się wysypiać w nocy <ok>, Dążę że by dostać się na POLIBUDA ale muszę wybrać inne kierunki na innych studiach, oczywiście państwowych, jak bym się nie dostał tam gdzie chce. Nawet się zastanawiałem nad ekonomią lub mechaniką w Uniwersytecie Przyrodniczym. Albo w ostateczności nad Marketing i zarządzanie byle mieć tego magistra w ostateczności.

Ale po studiach technicznych widzę swoją przyszłość, Będę tworzył wam drogi i mosty , lub budował wam silniki do Renówek :(

myślałem o mechatronice ale chce się wysypiać w nocy

Studia niezłe, jak masz możliwość w Lublinie studiowania na tym kierunku to najpierw dowiedz się od studiujących jak tam jest. Jak chcesz jakieś informacje nt mechatroniki w Warszawie to pisz na pw, mogę Ci trochę opowiedzieć bo sam w to wdepnąłem <ok>

Ja zaczynając ponownie studia na chwilę obecną wybrał najtańsze i najprostsze ...(mówię o zaocznych) Chyba, że szczególnie czymś jesteś zainteresowany i chciałbyś się kształcić i rozwijać w tym kierunku. Ale tu już musisz sam pomyśleć co Cie tak naprawdę interesuje. Takie jest moje zdanie i opinia.

Tak mechatronika - najgorszy kierunek na wydziale mechanicznym PG, no może jeden z dwóch najgorszych... Jeżeli ogarniasz matme, fizyke, nie straszne Ci uczenie się wykresów na pamięć itd. to nie jest to zły kierunek ;D Sam też w nim siedzę ;p

Pzdr

zdecydowanie nie idź na marketing i zarządzanie. są to studia o niczym i do niczego nie przydatne. marketingowców jest pełno a w większości firm to oni są wywalani w przypadku kryzysu i nie trzeba tego studiować. wystarczą jakieś studia podyplomowe. wiem bo sam studiuję Międzynarodowe Stosunki Gospodarcze na UG i miałem oba te przedmioty. i będę miał ich więcej niestety, szkoda czasu na studiowanie tylko tego.

zdecydowanie idź na Politechnikę. zastanów się tylko czy nie lepiej zdawać angielski rozszerzony nie jest dużo trudniejszy a zdecydowanie korzystniejszy przelicznik. ogólnie nie ma sensu na siłę szukać kierunków "rezerwowych" na innych uczelniach. skoro chcesz iść na Polibudę to idź na nią. bez sensu wydawać pieniądze na rekrutację na kierunki które nie chcesz iść <ok>

bez sensu wydawać pieniądze na rekrutację na kierunki które nie chcesz iść

Nie zgodzę się, jak chce studiować to musi złożyć papiery w kilku miejscach, żeby nie zostać na lodzie jak (odpukać) nie dostanie się na swoją wymarzoną uczelnię. Dostać się może gdziekolwiek, a później kombinować z przepisaniem się.

gdzie mogę pracować po mechatronice? Jakie zawody mogę uprawiać?

Nie wiadomo bo nikt jeszcze tego kierunku nie skończył <ok>

A na poważnie, to trudno odpowiedzieć bo dużo zależy od specjalizacji. Możesz robić sterowniki do różnych urządzeń, konstruować roboty różnego rodzaju (np. przemysłowe) i wiele innych rzeczy. Ja jestem na komputerowym wspomaganiu w mechatronice i uczę się projektować w 3D, obsługi maszyn CNC, trochę zarządzania jakością, przeglądami - bardzo szerokie pojęcia i sam nie wiem co będę później robił.

Idź na uczelnię techniczną bo inżynierów brakuje.

Idź na uczelnię techniczną bo inżynierów brakuje.
dokładnie.

żeby nie zostać na lodzie jak (odpukać) nie dostanie się na swoją wymarzoną uczelnię.
na wymarzoną uczelnię (jak rozumiem Politechnika) dostanie się na pewno na jakiś kierunek przecież na politechnikach jest na większości mało chętnych i potem faktycznie może się przenosić. mi chodziło że nie ma sensu składać na inne uczelnie skoro chce być inżynierem. wyżej wymieniał coś takiego jak Uniwersytet Przyrodniczy. stamtąd to się raczej bezproblemowo nie przeniesie na Politechnikę. poza tym żeby zwiększyć jego szanse zaproponowałem zdawanie rozszerzonego angielskiego. bo nie wiem jak w Lublinie. ale w Gdańsku na większości kierunków to się bardzo opłaca.

byłem w wtorek na dniach otwartych polibuda w lublinie i nie ukrywam że tam chce iść a najbardziej na kierunek budownictwo.

Mam pytanie czy jest trudniej dostać się na zaoczne czy dzienne studia, w zasadzie chciałbym też w między czasie popracować i studiować,

trudniej dostać się na zaoczne czy dzienne studia

Sądzę, że w trudniej na dzienne. W Łodzi na polibudzie zwykle jak ktoś się nie dostał na dzienne to uderzał na zaoczne. Tak samo gdy ktoś np. nie daje rady na dziennych to ucieka na zaoczne, bo co tu ukrywać jest dużo łatwiej.

Na zaoczne jest łatwiej z prostego powodu: dostaniesz się bo będziesz płacił kasę, proste.

U mnie jest możliwość przeniesienia się z zaocznych na dzienne jak masz dobre wyniki.

Tak samo gdy ktoś np. nie daje rady na dziennych to ucieka na zaoczne, bo co tu ukrywać jest dużo łatwiej.

Dokładnie tak, a papier niczym się nie różni.

Każda uczelnia ma swoje ustalenia i regulamin, zanim wdepniesz w g. i będzie za późno, dokładnie go przeczytaj bo niektóre szczegóły potrafią dużo namieszać.