Grzesiek Lca Opublikowano 5 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2010 Mam problem z światłem w podsufitce, mianowicie świeci non-stop. Sprawdzone styczniki w drzwiach i bagażniku - wszystkie działają prawidłowo. Co ciekawe gdy są zamknięte drzwi widać, że kontrolka otwarcia drzwi lekko się żarzy, a gdy są otwarte świeci normalnie, więc podejrzewam,że prawdopodobnie zwiera gdzieś masa, tylko gdzie?? A może to coś innego?? Jakieś pomysły...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 5 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2010 Wyjmij i wyczyść styczniki/krańcówki w drzwiach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Lca Opublikowano 5 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2010 Napisałem przecież,że są ok - sprawdzane. Jak wciskam obojętnie który to kontrolka gaśnie, ale widać,że lekko się żarzy i tu tkwi problem,bo światło nie gaśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 5 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2010 To wypnij wszystkie i sprawdź czy kontrolka zgaśnie czy nadal się będzie żarzyć. Jeżeli tak będzie to gdzieś będzie problem z masą, lub gdzieś jest "słaby" styk. Obstawiam "słabą" masę na wyjściu kontrolki otwartych drzwi. Na ftp-ie PIKUR-a masz schemat elektryczny ściągnij i sprawdź połączenia. Przede wszystkim sprawdź stan wtyczki na lewym lewym słupku drzwi kierowcy. Tam gdzie jest otwieranie maski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marian2 Opublikowano 6 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2010 Należy ustawić gumki na krańcówkach tak aby były nachylone poziomo w stronę przodu. Powinno pomóc. Prawdopodobnie drzwi słabo dociskają krańcówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Lca Opublikowano 6 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2010 Dobrze dociskają, już wszystko wróciło do normy - prawdopodobnie była wilgoć i gdzieś przymarzło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek Opublikowano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 Witam Odkopie trochę temat Otóż zabrałem się wczoraj za te krańcówki i okazało się ze strona prawa i klapa bagażnika nie mają napięcia (same krańcówki ok) więc zabrałem się za instalację po stronie prawej (od słupka środkowego aż do lampy prawej tylnej) i nie znalazłem żadnych przerwanych przewodów ani śniedzi, więc rozkleiłem izolacje na wiązce pod kanapą i po stronie lewej(od kanapy do przodu auta wywaliłem izolacje) i tam też nic nie znalazłem :/ . Po wypięciu wtyczki niebieskiej i tej obok (chyba to czarna jest, tak wiązka jest poprowadzona)ze skrzynki bezpieczników i wciśnięciu przycisku na kluczyku zamykają się tylko drzwi przednie prawe (to chyba świadczy o zwarciu w skrzynce bezpieczników skoro wiązka jest ok). Centralny nie zamyka mi drzwi kierowcy(obie wkładki mam do wymiany w drzwiach). Masę z tyłu przy prawej lampie poprawiłem(odkręciłem i wyczyściłem), masy przy nogach kierowcy nie ruszałem Podświetlenie zegarów działa bez ściemniacza Gdzie szukać przyczyny braku napięcia w krańcówkach prawej strony i klapy bagażnika? Dodano: 31 sty 2012 - 09:20 światło wew kabiny nie działa nie reaguje na otwarcie drzwi ale same lampki są sprawne i z przodu i z tyłu ma ktoś może schemat z polskim opisem tych krańcówek ? Dodano: 31 sty 2012 - 09:29 miernik i żarówkę na kabelkach mam Wczoraj wypiąłem kostek przy progu kierowcy i nie zauważyłem tam śniedzi czy jakichś innych uszkodzeń Może to nie kable a sama skrzynka UCH jest walnięta (mam wersje :)? Proszę o jakieś wskazówki co sprawdzić jeszcze i jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 Wtyczka jest pod plastikami prawego słupka A Kabelki do CZ, ogrzewania, wycieraczki w klapie poprowadzone są po lewej stronie samochodu a nie po prawej. Bez schematów elektrycznych niestety nic nie zrobisz, po drodze jest trochę kostek i wiązek kabli, naprawdę można się w tym pogubić. :) W załączeniu schemat krańcówek. Nie jestem pewien czy powinno tam być napięcie, nie jest to konieczne bo zwierają do masy. (Uwaga w MII I SII jest to obwód zamknięty, jest inaczej.) Nie jestem też pewien czy jest to właściwy schemat, ale chyba tak, choć mogą być pewne różnice. Opis elementów. 154 - włącznik bagażnika 165 - oświetlenie bagażnika 178 - włącznik niedomkniętych tylnych prawych drzwi 179 - włącznik niedomkniętych tylnych lewych drzwi 180 - włącznik niedomkniętych drzwi kierowcy 181 - włącznik niedomkniętych drzwi pasażera 214 - tylna lampka sufitowa z prawej strony 215 - tylna lampka sufitowa z lewej strony 645 - moduł kontroli elektrycznej kabiny 265 - konsola lampek sufitowych 1152 - lampka kontrolna zamknięcia drzwi i pokryw R2 - złącze deski rozdzielczej / tylne lewe R301 - złącze deski rozdzielczej / lampki sufitowej Uwaga! Jeżeli bawimy się w elektryką rozłączamy akumulator. Po wykonanych "modyfikacjach" sprawdzamy czy nie spowodują one zwarcia. Konsekwencje mogą być dość kosztowne, choć prawdopodobnie w pierwszej kolejności poleci jakiś bezpiecznik. krańcówki.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 Dzięki wielkie za schemat Krańcówki działają. światło w kabinie tez. Mam pytanie odnośnie ściemniacza czy posiada do niego ktoś schemat, lub w jakim miejscu szukać zwarcia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 :) kolego pasek przydał by ci się pasek w pewne miejsce za lenistwo, podałem ci dokładnie skąd ściągnąć schematy, link do plików na Downloadzie poprawiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 Czy zamek centralny nie zamyka drzwi kierowcy fabrycznie?? Dodano: 01 lut 2012 - 07:39 :) kolego pasek przydał by ci się pasek w pewne miejsce za lenistwo, tak pobrałem lecz nie orientuje się w języku opisów schematów za bardzo i to nie jest lenistwo bo szukam czytam i tylko jak nie mogę znaleźć lub nie rozumiem opisów pytam Przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 CZ zamyka wszystkie zamki, z pilota! Z kluczyka tylko i wyłącznie drzwi, które są zamykane, nie ma czegoś takiego jak tzw. siłownik master. Na pewno pobrałeś te schematy:) Pobierz, rozpakuj i spróbuj. Te schematy nie do końca odpowiadają Twojej wersji auta, rocznikowi, ale pomogą Ci zorientować się o co w tym wszystkich chodzi. Parę minut i załapiesz o co chodzi. Proponuje rozpocząć od przeczytania helpa do schematów, ikonki w prawym górnym rogu na interfejsie. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 Na pewno pobrałeś te schematy nie mogę po pobraniu otworzyć tego pliku :) Dodano: 01 lut 2012 - 16:33 zrobiłem krańcówki i światło działa i kontrolka zgasła teraz zostało mi sprawdzić zamek centralny w drzwiach kierowcy i dlaczego szyby elektryczne nie działają ale to temat w inny dziale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 nie mogę po pobraniu otworzyć tego pliku Już poprawiłem, sprawdź czy możesz ściągnąć i rozpakować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi