J1B Opublikowano 6 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2010 Witajcie forumowicze, nie długo będę zdawał egzamin na prawo jazdy i zastanawiam się nad wyborem I auta - bo kasę trzeba zbierać już teraz. Zasadniczo zdecydowany jestem na Megane 1.6 (Hatchback) z 1998-2000 roku. Chciałbym wiedzieć jakie ma wady , zalety i co należałoby wymienić zaraz po zakupie takiego samochodu. Dzięki wielkie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 6 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2010 J1B, Tak, dobre. Poczytaj na forum - sporo już napisano na tematy o jakie pytasz i nie ma sensu tego tutaj przepisywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek127 Opublikowano 6 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2010 w twoim przypadku polecam silnik ben z gazem, zaoszczędzisz na benzynie, dziele z tatą właśnie mege I kombi i jakoś sobie radzę, myślę teraz poćwiczyć parkowanie tyłem bo dawno tego nie robiłem, oczywiście rozglądaj się za samochodem z ABS, bo wybaczy ci to błędy w nagłym hamowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qla Opublikowano 6 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2010 To może ja Ci opowiem w skrócie.. a więc: szukaj samochodu z dobrym wyposażeniem, te roczniki były naprawdę bogato wyposażone i trafić golasa to pech ;/ Zwróć uwagę na tylne nadkola, ruda je lubi. sprawdź tez skrzynie biegów, no i drążek będzie na 90% wytarty, ale one tak mają. Zwróć uwagę, czy nie palą się żadne kontrolki jak uruchomisz samochód, i generalnie sprawdź całą elektrykę, czy działa. Reszta jak przy kupnie używki. Co do wymiany części - zestaw startowy powinien wystarczyć przy zadbanym egzemplarzu. ABS powinien byc w serii w tym roczniku (niech mnie kto poprawi jak sie mylę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J1B Opublikowano 7 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2010 Ok , Dzięki. Tylko jeszcze jaki jest średni roczny przebieg auta z zagranicy? I ten zestaw startowy to jest komputer ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcyork Opublikowano 7 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2010 Zależy ile masz pieniędzy na kupno przeznaczone , jeśli inetersuję Cie wersja słabsza z silnikiem 1.4 to szukałbym w PL , często można znaleźć taki model od 1 właściciela z małym przebiegiem , jednak musisz się liczyć wtedy też że nie będzie zbytnio wyposażony taki samochód. Wiadoma sprawa że najlepiej kupic jak najmłodsze auto .Jednak podstawom jest to ile masz na autko kasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayo Opublikowano 7 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2010 ... Zwróć uwagę, czy nie palą się żadne kontrolki jak uruchomisz samochód ...Czasami niezapalająca się kontrolka to też zły sygnał. Miałem tak ze swoją megi. Nie działał mi ABS. Dopiero po stwierdzeniu, że ten system nie działa zwróciłem uwagę, że kontrolka ABS w ogóle się nie zapala przy uruchomieniu auta. Poprzedni właściciel wyciągnął żarówkę, żeby nie biła po oczach podczas sprzedaży :( Po włożeniu żarówki ta oczywiście natychmiast sygnalizowała błąd ABS :) Problemem okazał się bezpiecznik z komory silnika (ten koło akumulatora). Koszt naprawy kilka złotych + prawie cały dzień kombinowania Powracając do tematu... Już poprzednicy napisali ale zwróć uwagę na całą "elektrykę" auta. Ta lubi czasami płatać figle i odmawiać posłuszeństwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 7 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2010 I ten zestaw startowy to jest komputer ? Nie, tu w ten sposób zostały określone takie rzeczy jak: rozrząd ewentualnie z pompą cieczy chłodzącej, płyn, bo skoro już zlewasz to warto wymienić przy okazji, filtry, olej. itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek127 Opublikowano 7 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2010 patrz też na zawieszenie i hamulce bo jak wyjdzie coś nie tak to szkoda się ładować w koszty, zobacz czy katalizator jest cały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chess175 Opublikowano 7 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2010 Właśnie przede wszystkim patrz na stan techniczny i nie sugeruj się tylko przebiegiem jak to niektórzy robią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J1B Opublikowano 7 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2010 Aha , czyli podstawa ( rozrząd, oleje) jak przy kupnie używki. Będę dysponował kasą do 10K PLN i chciałbym się w tym zmieścić. A jak sprawdzić katalizator, nie wyciągając go z auta ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek127 Opublikowano 8 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2010 przejechać się samochodem jeśli będziesz słyszeć "Porcelanę" to masz katalizator popękany - mój tata tak nie świadomie kupił samochód przez pierwsze pół roku zainwestował prawie 5k był wściekły ze dał się podejść ale teraz nie chce samochodu sprzedawać bo mówi że wie czym jeździ i że mu sie sprzedasz nie opłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi