lepper_pl Opublikowano 7 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2008 tak na aby ogrzewanie działało to jedno złącze konektorowe szyby należy podłączyć do zasilania a drugie złącze do masy (bo obwód musi być zamknięty ;-) ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo76 Opublikowano 7 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2008 No i dalej nic. Napiecie jest ale dalej jest cos nie tak, nie grzeje. Zastanawiam sie czy nie zerwaly sie paski po sciagnieciu folii (szybki byly kiedys przyciemnione). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 7 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2008 jest to do naprawienia można kupić specjalną farbę do poprawiania ścieżek. Przed pracą należy zaopatrzyć sie w lupę i mocne oświetlenie no i farbkę i cieniutki pędzelek, miłej pracy i poszukiwania przerwy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lepper_pl Opublikowano 7 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2008 miałem okazje posłużyć sie taką farbką( a pędzelek był w komplecie) ale jest to beznadziejny pomysł i jej skuteczność jest również beznadziejna. Ja proponuje na początek jak włączysz zasilanie na szybę to weź kontrolkę i dotykaj nią ścieżek. Tam gdzie dochodzi napięcie i kontrolka sie zaświeci znaczy że nie masz przerwy. w ten sposób sprawdzisz ścieżki(może mało dokładnie ze względu na opór jaki stawia żarówka w kontrolce a jaki linie grzejne ale zawsze będzie wiadomo czy nie ma przerwy na szybie). Jeżeli okaże sie że to wina szyby to proponuje wydać kasę na zakład zajmujący sie profesjonalnie regeneracją a nie zabawy z farbkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bargar Opublikowano 8 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2008 Szyba walnięta na bank. 0,5 k to dużo zadużo. Nie wiem dokładnie ile powinno być ale pewnie w pobliżu 1 ohma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo76 Opublikowano 8 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2008 pobawie sie kiedy bede mial czas, dzieki wszystkim za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 1 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 (edytowane) Dzisiaj grzebałem w kablach tylnej klapy i nie mogę rozgryźć dwóch kabli, które się ukruszyły. Może ktoś wie od czego są dwa grube kable w wiązce do tylnej klapy - jeden biały, a drugi szary. Na początku myślałem, że są one od ogrzewania tylnej szyby, ale ogrzewanie działa. Edytowane 1 Października 2011 przez Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merkaba Opublikowano 1 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 Powiem ci szczerze, że też mam takie kable w klapie i też jestem zainteresowany od czego to jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 1 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 (edytowane) Doszedłem drogą dedukcji. Biały jednak był od ogrzewania i działało ono mimo, że przewodziło kilka drucików. Szary kabel okazał się masą, chociaż według schematów powinien mieć kolor czarny. Mało tego kabel jest oryginalnie zarobiony i chyba w fabryce zabrakło w tym momencie czarnego. Mimo braku masy wszystko działało, bo masa przechodziła przez zawiasy klapy :) Edytowane 1 Października 2011 przez Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merkaba Opublikowano 2 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2011 U mnie na ogrzewaną tylną szybę idą 2 białe kable a tamte 2 są od tak w instalacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 2 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2011 Do ogrzewania u mnie idzie tylko jeden i zgadza się to ze schematem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred Opublikowano 2 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2011 (edytowane) Cóż, francuska myśl techniczna nie raz nas zaskoczyła i pewnie na tym nie koniec :) Edytowane 2 Października 2011 przez fred Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardcorerzeznik Opublikowano 2 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2011 A gdzie można znaleźć przekaźnik od ogrzewania tylnej szyby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred Opublikowano 2 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2011 (edytowane) Jeśli jest (nie chce mi się patrzeć w schematy) to w UCH. Edytowane 2 Października 2011 przez fred Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardcorerzeznik Opublikowano 2 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2011 Przepraszam za - najprawdopodobniej - głupie pytanie, ale czym jest UCH? Czy jest to ta skrzynka z przekaźnikami koło nadkola czy koło akumulatora? Posiadam Megane 97r. Hatchback z silnikiem benzynowym 1,4. Nie jestem mechanikiem, ale niektóre pojęcia z zakresu elektrotechniki/elektroniki nie są mi obce. Posiadam książkę "Sam Naprawiam - Renault Megane I" i w dziale "Schematy elektryczne" wspomniano o przekaźniku sterującym zasilaniem ogrzewania tylnej szyby, ale na samych schematach niestety już go nie zaznaczono (może przeoczyłem?). Prosiłbym o wyrozumiałość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi