Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Popsute zamki

Marcin Szymansk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Kupiłem seicento, gdzie ze względu na zainstalowany centralny zamek nie działaja mechanizmy zamków drzwi i tylnej klapy. Czy macie pomysł jak oczyścić bębenki w zamkach bez wizyty u mechanika?

Wiem, ze to nie to forum, ale wolę zapytać u siebie, a potem szukać po "obcych" forach :)

Marcin, WD-40 lub inny preparat tego typu, psiukasz i próbujesz krecic kluczykiem. Po jakimś czasie na pewno odpuści. Polecam preparat firmy Sonax, jest większy niż WD-40, tańszy a różnicy w działaniu nie zauważyłem. Oczywiście preparatu nie żałujesz, żeby brud wypłukać. To jest sposób bezinwazyjny. Żeby to zrobić dokłądnie trzeba dostać się do bębenków od środka i wtedy działać.

A ja bym spróbował od zwykłego odmrażacza do zamków zacząć... Przynajmniej nie zamarzną zamki, a coś tam zawsze może pomóc (mnie w Corsie pomógł zwykły odmrażacz :) zamek nie był zamarznięty, ale trzeba było go "nasmarować", bo nie chciał się otwierać, a jak się udało otworzyć to nie szło zamknąć go kluczykiem...)

Kluczyka nie da się włożyć do wkładki, czyli :

- albo wnętrze skorodowało; namoczyć preparatem odrdzewiajacym, smarować, delikatnie próbować rozruszać

- albo ktoś celowo "zaślepił" wkładki zamka zatykając je np. zapałkami

Generalnie : wkładki są dość łatwe do wymontowania, w ostateczności wymiana ich na nowe to koszt kilkudziesięciu zł + następny kluczyk w pęczku. Można dopasować nowe wkładki do profilu starego kluczyka, ale to nioeco wyższa szkoła jazdy.

Wczoraj wkładki dostały sprężonego powietrza i smaru. Kluczyk wchodzi, ale sie nie obraca. Nic na siłę. Ponieważ działa centralny, a przede mną wydatki związane z przeglądem i ubezpieczeniem megi + rejestracja nowego cuda i wymiana wszystkiego co trzeba czyli filtry i płyny, klocki i nne duperele jakie wyjdą zakmi sa na końcu łańcuszka pokarmowego. Na wiosnę zaprowadze do mechanika niech zdemontuje i wyczyści, nasmaruje i damy radę.