Zimp Opublikowano 19 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 Po pierwsze witam wszystkich, jestem nowym użytkownikiem forum oraz nowym posiadaczem Meganki. Wcześniej miałem Renault Clio 2PH3, więc stajni nie zmieniłem, tylko gabaryty nieco :) Od dwóch dni posiadaczem Renault Megane III Grandtour Dynamique. Mam wbudowane radio z BT (nie ARKAMSYS, bo tego już nie mogłem wybrać, tylko normalne). Tutaj pojawiają się dwa moje pytania: 1. Czy można tak ustawić zegarek na wyświetlaczu radia, aby synchronizował się za pomocą RDS z którąś ze stacji radiowych? Jeśli tak, to jak to można zrobić? 2. Na forum gdzieś czytałem, że ludzie montowali samodzielnie / w ASO audio connection box. Mi zależy głównie na wejściu usb, ponieważ mam wejście chinch w miejscu na popielniczkę. Da się jakoś przerobić / zmienić to wersje z gniazdem USB? Jeśli ktoś się interesował, to jaki jest koszt takiej zabawy? Na razie to tyle moich pytań. Z góry dzięki za odpowiedź :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thomaskce Opublikowano 19 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 2. da sie domowic ACB ktory jest montowany w schowku pasazera. Jedyny minus to nie czyta nazw plikow MP3 i w sumie nie wiem dlaczego :) mozliwe ze tylko Arcamys je wyswietla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zimp Opublikowano 19 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 Może problem jest w tym jak jest opisany plik mp3? Z tego co pamiętam są dwa standarty: ID3v1 TAG ID3v2 TAG. Może nie potrafi odczytać z jednego z nich? Próbowaliście tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deeper Opublikowano 22 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 U mnie ACB jest oryginalnie, obok gniazda 12v. Wejscie USB i jack. Tagi MP3 czyta normalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thomaskce Opublikowano 22 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 obok gniazda 12v ja natomiast mam USB w schowku pasazera i wydaje mi sie to praktyczniejsze rozwiazanie :) Pewnie moj ACB przeznaczony jest do arcamysa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deeper Opublikowano 23 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 Pewnie moj ACB przeznaczony jest do arcamysa Raczej masz po prostu zamontowane w schowku... co dla mnie jest troche bez sensu... w schowku mam pelno gratow, papierow ... szkoda miejsca na zlacza. Oryginalnie zamontowane jest jak TU lub TU a masz pewnie TAK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thomaskce Opublikowano 23 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 a masz pewnie TAK a wlasnie ze nie :) bo mam przyczepione do "sufitu" schowka i prawie wogole mi to miejsca nie zabiera. U ciebie natomiast pendrive zabiera bardziej potrzebne miejsce przu lewarku :) Ja wlasnie nie chcialem miec usb w tym miejscu bo za duzo sie tam dzieje :) a z gornej czesci schowka i tak nie korzystam :) Ubolewam jedynie ze mi nie czyta tekstu plikow mp3 ale nad tym jeszcze popracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zimp Opublikowano 23 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 Widze, że o ACB dyskusja trwa :) Jak sprawa z RDS? Troche mnie wqrza ustawianie tego zegarka recznie. Wydaje mi sie ze cos takiego powinno byc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deeper Opublikowano 23 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 Troche mnie wqrza ustawianie tego zegarka recznie.Jak czesto ustawiasz ten zegarek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zimp Opublikowano 23 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 Nie mowie o tym, ze czesto, tylko fakt takiego ustawiania zegarka mnie troche denerwuje... Zmiana czasu itp itd, wydaje mi sie ze cos takiego jak sterowanie z RDS powinno byc w radiu, dlatego pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit-men Opublikowano 23 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 Zimp mylisz pojęcia w radiu jeżeli stacja nadaje sygnał RDS i podaje czas ,zegar będzie pokazywał godzinę tak jak podaje stacja radiowa .Natomiast na wyświetlaczu jest zegarek ale przypisany do samochodu i nie ma takiej opcji aby radioodbiornik nim sterował . Producent na wyświetlacz umieścił dwa przyciski służące do ustawiania czasu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zimp Opublikowano 24 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 OK, dzięki za wyjaśnienie konkretne :) W takim razie sorry za zamieszanie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tuco Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 A właściwie do czego są te "wejścia chinch" jakoś w instrukcji nie mogę tego znaleźć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VonKisiel Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 np możesz laptopa sobie podłączyć ;) Ja mogę telefon także podłączyć i słuchać nagrań z niego ;) tzn. nagrań zapisanych na telefonie, ale dźwięk z głośników samochodowych słychać :-P Dobrym bajerem jest takie urządzonko transmiter FM . Kuzyn sobie sprawił coś takiego i powiem Wam całkiem nieźle to gra ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr4g0n Opublikowano 9 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 Zimp mylisz pojęcia w radiu jeżeli stacja nadaje sygnał RDS i podaje czas ,zegar będzie pokazywał godzinę tak jak podaje stacja radiowa .Natomiast na wyświetlaczu jest zegarek ale przypisany do samochodu i nie ma takiej opcji aby radioodbiornik nim sterował . Producent na wyświetlacz umieścił dwa przyciski służące do ustawiania czasu . Nie do końca myli pojęcia. Synchronizacja czasu z tym z RDS'u jest możliwa jak najbardziej. Miałem tak w 10 letniej wierzy Philipsa. Niestety Renault takiego "bajeru" nie daje. Transmitter fm to się maksymalnie nadaje przy nawigacji ;) Chinchami możesz podłączyć jakiekolwiek urządzenie posiadające audio-out ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi