CooB Opublikowano 4 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2007 Witam, mam dylemat co to za puszka ? :-? Probowałem odszukać filtr powietrza i myślałem, że to to, jednak chyba się myliłem. :-/ W środku jest pusto, tzn. przebiega przez nią kanał prowadzący powietrze do silnika z "odgałęzieniem" do wnętrza puszki. - "dekielek" od tej puszki był jakby przyklejony do spodu, niestety oderwałem go i teraz jest przyklejony na taśmę izolacyjną Czy to jest coś istotnego, do czego to służy i jak się nazywa :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin_g Opublikowano 4 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2007 Domyślam się, że ta puszka służy temu żeby podczas gwałtownego wciśnięcia pedału gazu silnik miał skąd zassać powietrze nie robiąc zbyt dużego podciśnienia w kolektorze spowodowanego ograniczoną przepustowością filtra powietrza. Zajżałem do instrukcji Reanult i oni to nazywają "tłumik szmerów" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 4 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2007 To jest tłumik szumów, tłumiący szum powietrza zasysanego do silnika. Jak Ci się to oderwało, to kup jakąś kropelkę, a najlepiej Cjanopan E i przyklej, nie pamiętam z jakiego tworzywa jest to zrobione ale powinno się skleić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielossss Opublikowano 4 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2007 ograniczoną przepustowością filtra powietrza tylko, że puszka jest przed filtrem powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin_g Opublikowano 4 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2007 Fakt w tym przypadku to bez sensu ale podobne rozwiązanie spotkałem we Fiacie Coupe w silniku pięciocylindrowym 20 zaworowym i tam puszka tego typu była za filtrem powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CooB Opublikowano 5 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2007 Dzięki za pomoc i porady: pędzę do sklepu po klej jakowyś chyba najlepiej jakiś silikonowy, który sklei i uszczelni zarazem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 5 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2007 klej jakowyś chyba najlepiej jakiś silikonowy, który sklei i uszczelni zarazem... Nie polecam, możesz tego nie skleić silikonem, kup jak pisałem wcześniej kropelkę. Przemyj przed sklejeniem klejone miejsca benzyną, połączenie będzie pewniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi