Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Komputer gazowy

piotrg

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Mam pytanie czy instalacja gazowa w aucie ma jakiś wpływ na pracę silnika gdy jeżdzimy na PB z wyłączoną instalką gazu.Czy komputer gazowy i jego np. awaria może żle wpływać na pracę silnika zasilanego w danym momęcie PB.

NIE

czy aby na pewno, widzę po Twoim kategorycznym NIE że jesteś przekonany do swojego zdania.Pytam się ponieważ u znajomego padł komputer gazowy ( instalacja sekwencyjna) no i właśnie nie mógł wcale odpalić auta.Dopiero całkowite odpięcie komputera LPG od reszty instalacji pomogło.

TAK. Oczywiście, że może. Począwszy od zmiany mapy PB spowodowanej jazdą na LPG ze złymi ustawianiami (czasy wtrysku, mnożnik). To tzw. "rozjechane mapy benzyny". Dodatkowo np. może zostać wyłączony wtryskiwacz PB. To jednak zwykła awaria mechaniczno elektryczna. Problemów może być jeszcze kilka innych.

W opisanych problemach prawdopodobnie był właśnie problem z wyłączonymi wtryskami PB.

W moim przypadku dzieje się coś takiego jak by na moment nie dochodziło paliwo PB lub LPG i za chwile jest O.K.Tak jak by nie palił na wszystkie gary, jest to szczegolnie zauwazalne przy zatrzymaniu i ponownym ruszaniu autem.

piotrg, możliwości jest na tyle wiele, że witrualnie problemu sie nie rozwiąże. Trzeba wykonać kilka prób i testów typu jazda na samym PB, odpięcie komputera LPG, czyszczenie wszelkich wtyczek łaczących komputer LPG z reszta instalacji silnika itp.

Wczoraj wieczorem założylem nowe kabelki WN i zabrałem się do testowania cewek WN przy pomocy rozpylacza wody.No efekt był porażający na oby dwóch cewkach zaobserwowałem przebicie, choć bylo bardzo słabe było zauważalne.Iskra pokazywała się na korpusie cewki i na jej przedłużeniach tam gdzie wtyka się przewody WN.Co mnie zastanawia to fakt iż na nowych przewodach po ich zroszeniu też gdzie niegdzie było widać bardzo delikatne przebicia.No i teraz zastanawiam się czy kupywać te cewki.Czy te delikatne przebicia to oznaka że są już do wywalenia, nigdy wcześniej tak nie testowałem i niemam porownania jak to by się zachowywało w innym aucie.

Na załączonym rysunku zamieszczam miejsca pokazywania się przebić.

I jeszcze jedno pytanie, czy warto kupywać te cewki - http://www.allegro.pl/item952992778_cewka_...ane_laguna.html

post-10549-1269762785_thumb.jpeg

Sama jazda na pb nie ma nic wspólnego do komputera gazowego . TAK jak napisał LEWY przez lpg rozjechała się mapa pb .Musicie zresetować komputer od pb

na 100% nie jestem pewien niech ktoś mnie poprawi jak się mylę . Zdjąć klemy razem je złączyć na około 15 min , ale najpierw wyciągnij bezpiecznik od lpg żeby nie skasować mapy w komputerze gazowym . Jak to zrobisz trzeba się przejechać na pb żeby komputer dostroił mapę benzyny . Musisz też usunąć przebicia ( mam taki sam problem 1.6 8v ) ale nie do takiego stopnia że nie mogę odpalić ( u mnie objawia się to po przez falujące obroty i przygasanie ) przebicie na przewodach .

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 18 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!