Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Komputer gazowy

piotrg

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Mam pytanie czy instalacja gazowa w aucie ma jakiś wpływ na pracę silnika gdy jeżdzimy na PB z wyłączoną instalką gazu.Czy komputer gazowy i jego np. awaria może żle wpływać na pracę silnika zasilanego w danym momęcie PB.

NIE

czy aby na pewno, widzę po Twoim kategorycznym NIE że jesteś przekonany do swojego zdania.Pytam się ponieważ u znajomego padł komputer gazowy ( instalacja sekwencyjna) no i właśnie nie mógł wcale odpalić auta.Dopiero całkowite odpięcie komputera LPG od reszty instalacji pomogło.

TAK. Oczywiście, że może. Począwszy od zmiany mapy PB spowodowanej jazdą na LPG ze złymi ustawianiami (czasy wtrysku, mnożnik). To tzw. "rozjechane mapy benzyny". Dodatkowo np. może zostać wyłączony wtryskiwacz PB. To jednak zwykła awaria mechaniczno elektryczna. Problemów może być jeszcze kilka innych.

W opisanych problemach prawdopodobnie był właśnie problem z wyłączonymi wtryskami PB.

W moim przypadku dzieje się coś takiego jak by na moment nie dochodziło paliwo PB lub LPG i za chwile jest O.K.Tak jak by nie palił na wszystkie gary, jest to szczegolnie zauwazalne przy zatrzymaniu i ponownym ruszaniu autem.

piotrg, możliwości jest na tyle wiele, że witrualnie problemu sie nie rozwiąże. Trzeba wykonać kilka prób i testów typu jazda na samym PB, odpięcie komputera LPG, czyszczenie wszelkich wtyczek łaczących komputer LPG z reszta instalacji silnika itp.

Wczoraj wieczorem założylem nowe kabelki WN i zabrałem się do testowania cewek WN przy pomocy rozpylacza wody.No efekt był porażający na oby dwóch cewkach zaobserwowałem przebicie, choć bylo bardzo słabe było zauważalne.Iskra pokazywała się na korpusie cewki i na jej przedłużeniach tam gdzie wtyka się przewody WN.Co mnie zastanawia to fakt iż na nowych przewodach po ich zroszeniu też gdzie niegdzie było widać bardzo delikatne przebicia.No i teraz zastanawiam się czy kupywać te cewki.Czy te delikatne przebicia to oznaka że są już do wywalenia, nigdy wcześniej tak nie testowałem i niemam porownania jak to by się zachowywało w innym aucie.

Na załączonym rysunku zamieszczam miejsca pokazywania się przebić.

I jeszcze jedno pytanie, czy warto kupywać te cewki - http://www.allegro.pl/item952992778_cewka_...ane_laguna.html

post-10549-1269762785_thumb.jpeg

Sama jazda na pb nie ma nic wspólnego do komputera gazowego . TAK jak napisał LEWY przez lpg rozjechała się mapa pb .Musicie zresetować komputer od pb

na 100% nie jestem pewien niech ktoś mnie poprawi jak się mylę . Zdjąć klemy razem je złączyć na około 15 min , ale najpierw wyciągnij bezpiecznik od lpg żeby nie skasować mapy w komputerze gazowym . Jak to zrobisz trzeba się przejechać na pb żeby komputer dostroił mapę benzyny . Musisz też usunąć przebicia ( mam taki sam problem 1.6 8v ) ale nie do takiego stopnia że nie mogę odpalić ( u mnie objawia się to po przez falujące obroty i przygasanie ) przebicie na przewodach .