optyk Opublikowano 26 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 Witam, jak w temacie... Potrzebuję wymienić samo łożysko w tylnym kole. Wszędzie oferują w zestawie z tarczą Tarcze mam praktycznie nowe (15 tys km) i trochę bez sensu wymieniać wszystko. Czy jest opcja wymiany samego łożyska..? Liczę na pomoc i pozdrawiam. optyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oper601 Opublikowano 26 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 NIe wiem kolego jak w Meg I ale w Meg II da rady wymienić samo łozysko. Ja wymieniałem jakieś 1,5 tygodnia temu u mechanika a co ciekawe, w ASO powiedzieli mi, że tez wymieniaja same łożyska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robpab Opublikowano 26 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 optyk, spokojnie kupisz i wymienisz samo łożysko. Czas wymiany u mechanika posiadającego praskę to góra 5 min. Koszt łożyska ok 50zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Akkon Opublikowano 28 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 Mnie czeka ta sama wymiana. robpab, ma rację z małym wyjątkiem. W mojej okolicy ceny łożysk (w zależności od firmy) wahają się od 70-140 zł. Druga sprawa to robocizna. U mnie np. jest tak, że łożysko trzeba wybijać z piasty (co jest ponoć bardziej pracochłonne) i koszt takiej wymiany jest wtedy większy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit-men Opublikowano 28 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 Za samą wymianę łożyska w tylnym kole nie powinni skasować więcej jak 50 pln ,no chyba ,że prasa jest ze złota czas potrzebny na wymianę to ok 20min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robpab Opublikowano 28 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 Akkon, jak mechanior ma prasę to łożysko wyciska a nie wybija. Nowe też powinien wcisnąć. Jeśli wbija to nie wolno mu dawać auta do roboty bo to nie mechanik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Akkon Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 pit-men, robpab, wezmę to pod uwagę i dzięki za wskazówki. Warto jednak upewnić się na forum zanim powierzy się auto "specjalistom". Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
optyk Opublikowano 30 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 Jeśli macie pomysł, gdzie kupić takie łożysko... ? Miałem 2, ale okazało się, że były do wersji z bębnami, ja mam tarcze... dł 48 wewn 25 zewn 62 Nie udało mi się zdobyć samego 8-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Akkon Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Zrobiłem alternatywny przegląd (byłem przy tym) i okazało się, że luz na prawym tylnym kole jest, ale w cale nie taki duży jak twierdzili "specjaliści", a wręcz przeciwnie. Zgodnie ze słowami mechanika "taki luz to nie luz". Tak więc naprawdę trzeba uważać jak się robi diagnozę u "specjalistów". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
optyk Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Tak, ale u mnie to nie była sprawa luzu, tylko dźwięku rodem z F-16... Wymieniłem całą tarczę pozostawiając "starą" (praktycznie bez śladów zużycia :) ) na pamiątkę -może w końcu gdzieś dorwę takie łożysko... 8-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi