Pieczar Opublikowano 31 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 Mam w tej chwili antenę Sirio ML-145... od jakiegoś czasu denerwuje mnie wsadzanie i składanie jej w bagażniku, wyginanie w łuk... mogę kupić sam bat (taki wkręcany) Sirio AS 100, który spokojnie mógłbym bez problemu chować do bagażnika bez szkody dla moich nerwów... i stąd moje pytanie: czy do podstawy od ML-ki mogę założyć www. bacik... w ML-ce jest 12cm podstawa, a jak patrzyłem to w kompletnych AS 100 są 9cm P.S. liczę się z mniejszym zasięgiem anteny i ponownym zestrojeniem jej... jeżeli macie jeszcze jakieś uwagi, co do mojego planu, chętnie i uważnie wysłucham Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytus Opublikowano 31 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 W podstawie jest tylko podłączony kabel koncentryczny, który idzie do radia. Nie będzie problemu. Ważne aby gwinty obu anten pasowały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lepper_pl Opublikowano 31 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 Nie będzie problemu jeżeli wymienisz bacik łącznie z cewką. Zmiana podstawy magnesowej nie będzie miała wpływu. Jeżeli byś chciał wymienić sam promiennik na krótszy miał bym wątpliwości ze względu na skrócenie anteny gdyż cewka nawinięta w ml 145 musi być krótsza niż w as100 a dalej to na odpowiednią długość anteny jest wyrównana poprzez promiennik (oby dwie anteny są to raczej 5/8 fali) . Zmiana na większą podstawę antenową przyniesie same korzyści nie tylko ze względu na lepsze trzymanie anteny ale również wzrost pojemności magnesu co powoduje zwiększenie przeciwwagi co może przyczynić się do lepszego dostrojenia anteny. Ja to tak rozmyśliłem i mam nadzieje że się to w pełni zgadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieczar Opublikowano 31 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 no właśnie w pierwszej chwili wpadł mi pomysł, żeby po prostu skrócić ML-kę, ale googlując dłuższy czas doszedłem do wniosku, że takich rzeczy się nie robi (albo robi się, ale potem są jaja z CB, zestrojeniem i czymś tam jeszcze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lepper_pl Opublikowano 31 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 jeżeli byś ją skrócił to byś na moje oko zmienił częstotliwość pracy anteny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 31 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 Pieczar, tak jak pisze kol. lepper. "bat" i cewka pod nim są ze sobą odpowiednio dopasowane, podmiana bata na krótszy, albo jego obcięcie będzie skutkowało zmianą parametrów anteny. Kupić inną, krótszą na PL-ce i zamocować na podstawie z ML-ki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieczar Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2010 decyzje już podjąłem, czekam na przesyłkę z nową anteną... podstawa zostaje, natomiast cała góra będzie nowa, tzn. drucik i taka beczka przy nakręcanej podstawie mniemam, że tam jest właśnie owa cewka :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Pieczar, dokładnie tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieczar Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 no więc już po sprawie... antena przyszła, zamontowana do podstawy od ML-ki... wczoraj zestrojona, były pewne problemy, ponieważ dołożyłem 2m przedłużkę kabla z beczką, ale fachowiec sobie poradził... testowana póki co w mieście, nie narzekam... ładniej wygląda na autku, zasięg jak na moje potrzeby b. dobry, no i mieści się w końcu w bagażniku w normalny sposób 100% satysfakcji P.S. jakby ktoś chciał kupić Sirio ML-145 bez podstawy, to mam taką na zbyciu używana z 10 razy... preferowałbym osobiście jakby co... szerokości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarilitmanen Opublikowano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 (edytowane) Pieczar odezwij się na PW chętnie ją kupię ____________________ nauka języka francuskiego Warszawa implanty warszawa cena garnitury warszawa domki holenderskie trampoliny wózki widłowe szczecin Edytowane 10 Kwietnia 2019 przez jarilitmanen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi