locos Napisano 31 Marca 2010 Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 Witam Przejrzalem chyba caly dzial, ale nie znalazlem nic co by mnie zadowolilo, w zwiazku z tym mam pare pytan: 1) Czy wymiana łożysk kol przednich w scenicu I phI jest problematyczna? Chodzi mi o to, czy można się zabrać do wyjęcia starych samemu, czy potrzebne są jakieś specjalistyczne narzędzia (zdaje sobie sprawę, ze mogą być zapieczone i trudno wyjmowalne) 2) Przeglądając łożyska snr na stronce Intercarsu znalazłem dwa modele, które wg katalogu pasują do mojego scenica (1.6e, 90km, 97 rok): snr r155.44 średnica zewnętrzna [mm]: 84 Szerokość [mm]: 38 sr wew. [mm]: 40 snrr155.16 średnica zewnętrzna [mm]: 72 Szerokość [mm]: 37 sr.wew [mm]: 37 Które z nich będzie pasować ? (znalazłem wpis w którymś wątku, ze to większe jest do silnika 2.0, ale patrząc po katalogu w intercarsie nie jestem już taki pewny) 3) Czy faktycznie montaż nowego nie obejdzie się bez prasy ? Czy jednak podchodząc do tematu z głową da się zrobić w domowych warunkach? Z góry dziękuje za wszelkie sugestie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcindj Napisano 31 Marca 2010 Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 3) Czy faktycznie montaż nowego nie obejdzie się bez prasy ? Czy jednak podchodząc do tematu z głową da się zrobić w domowych warunkach? Nie trzeba prasy, wystarczy duże imadło. Można też pokombinować lewarkiem samochodowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lepper_pl Napisano 31 Marca 2010 Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 koszt wymiany w warsztacie to 50 zł za łożysko ale to tak na marginesie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzej27r Napisano 1 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2010 dawałem już tu opis ze zdjęciem jak wymienić łożysko ,radziłbym wcisnąć łożysko prasą ,roboty jest dość dużo i jak chcesz to samemu zrobić to się trzeba zaprzeć http://megane.com.pl/megane-i-phi-lozysko-...nr&start=40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasin Napisano 1 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2010 nie wiem czy Ci się opłaca bo jak kolega wspomniał wymiana u mechanika kosztuje 50zl a samemu trochę się namęczysz jeśli jeszcze nie masz odpowiednich narzędzi. Ja wymieniałem łożysko z megane I ph I było zapieczone i wszystkie inne śruby też, było trochę roboty.. ale w domowych warunkach da się to zrobić ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts