moniat Opublikowano 14 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2007 witam! właśnie stałam się szczęśliwą posiadaczką scenica 1.9 dci 2002r. przebieg 130 tyś. dużo mnie nastraszyli odnośnie turbiny że się ponoć sypią w tych silnikach a w aso jak sie pytałam to powiedzieli że koszt wymiany to ok 8 tyś zł. Czy można zregenerować ją jakoś-choć w prawdzie nic sie nie dzieje ale może lepiej zawczasu-zanim się rozsypie? Czekam na wasze sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spory Opublikowano 14 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2007 Te 8 tysiaków krzyczanych przez ASO to demagogia i czary-mary. Regeneracja to ostateczność. Lepszym rozwiązaniem jest poszukanie używanej, ale nieregenerowanej turbiny na rynku wtórnym, za tysiaka już do nabycia. Z tą regeneracją to jest różnie. Niektórym takie turbo bangla bez zarzutów, innym pada masakrycznie szybko. A generlanie, co do turbin we francuskich klekotach, to jest chyba tak jak we wszystkich dieslach - będziesz o nią dbać, a będzie Ci długo służyć - nie żyłować zimnego silnika, po dłuższych trasach dać turbinie jeszcze trochę smarowania poprzez nie wyłączania silnika na około 30 sekund - a będzie wszystko OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snap Opublikowano 14 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2007 nie zeby dac troche smarowania tylko trzeba odczekac po to zeby olej nie zalepial turbiny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 14 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2007 jak dbasz tak masz i tak jest właśnie z turbinami:)))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robertto Opublikowano 9 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 Z tą turbina to chyba prawda. Kupiłem MI w grudniu - szybko objawił się zagłaskany przez poprzedniego właściciela problem - wyrzuca w sprężarce olej. Moc jest OK, ale robi się mokro na przewodach przy sprężarki. Troszkę to dziwne przy aucie z przebiegiem 90 000 Km. Moje służbowe ma przebieg 253000 i nie ma problemu z sprężarką. Nie wspomnę o trudnym do poskromienia napinaczu paska wieloklinowego. Troszke sie zdegustowalem...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi