polemnik Napisano 16 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 Witajcie. 10.03.2010 zrobiono mi fotkę fotoradarem. Otóż dopiero dziś (16.04.2010) dostałem wezwanie na komendę, więc nasuwa mi się automatycznie pytanie: Czy przypadkiem wykroczenie nie jest przeterminowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K1LL3R Napisano 16 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 Mandat jest ważny 3 lata i po tym okresie sie przedawnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelp2008 Napisano 16 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 O ile mnie pamięć nie myli po 30 dniach od wykroczenia dostaniesz od razu wezwanie do sądu. Ponad to z automatu zostaniesz obciążony opłatą sądową( 10-160 pln. widzimisie sądu czy zostanie naliczona) i od tego możesz się odwołać( niestety nie ma znaczenia z czyjej winy termin 30 dni został przekroczony-oto Polska jest właśnie ;-) ). Nie musisz stawiać się na rozprawie, dostaniesz jedynie 2 wezwania na rozprawę i wyrok tj. wysokość mandatu. Tak z doświadczenia 8-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polemnik Napisano 16 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 K1LL3R, piszesz o mandacie, którego w tym wypadku nie wystawiono. Jedyne co istnieje to wezwanie na komendę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gojgien Napisano 16 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 polemnik, zostałeś wezwany w celu identyfikacji osoby kierującej i jeśli to nie Ty i nie pamiętasz kto, a fota jest mało wyraźna (tu można zasłonić się odległym terminem i dobrą lecz krótką pamięcią) to masz tylko wystawiony mandat bez punktów. Jeśli fota jest czytelna i ewidentnie jest widoczna Twoja osoba za kółkiem to mandat i punkty są Twoje. Dopiero w chwili odmowy jego przyjęcia sprawa kierowana jest do sądu, a fota jest dowodem w sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek127 Napisano 16 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 gdzie ci zrobili zdjęcie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meganecoupe02 Napisano 16 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 Jak twarz niewidoczna to mów że nie wiesz kto kierował, bo autem cala rodzina jeździ. W ten sposób dostałem do zapłaty 2 stówy i zero punktów (mandat za niewskazanie kierującego). Fotę mi pstryknęli w kwietniu albo na początku maja, a liścik dostałem pod koniec czerwca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polemnik Napisano 16 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 No to cóż, pójdę i się będę zasłaniać że nie wiem kto to, oby było bez punktów.. Dobrze że prędkość z tego co pamiętam nie była duża. maciek127, A zdjęcie dostałem na moście Smorawińskiego, jadąc w stronę Orfeusza, stali na przystanku tuż za mostem z rozstawionym trójnogiem, do tego chwile przed stał tir na wydzielonym pasie po prawej, więc zobaczyłem w momencie gdy już prawie było po wszystkim. Głupie miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts