Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Nie działający prędkościomierz


Recommended Posts

cześć, sytuacja wygląda tak, od około roku szfankuje mi prędkościomierz i licznik kilometrów w Megane I 1.6 98 r. Na początku zapalała się kontrolka uszkodzenia instalacji elektrycznej (takie jak by ekg) i przestawał działać licznik, potem aż do dziś niedziałaniu licznika nie towarzyszy kontrolka, licznik czasami przez parę dni działa ok a czasami częściej nie działa niż działa. Kupiłem zamiennik czujnika do skrzyni biegów za 45 zł. ale nic to nie dało, czujnik zresztą rozpadł się w rękach przy montażu i trzeba było go skleić więc nie mam 100 % pewności że nie wina czujnika ale na wszelki wypadek wróciłem do starego.

Nie zauważyłem żadnych związków z prędkością, jazdą na wstecznym czy zatrzymywaniem się lub gaszeniem silnika, po prostu wskazówka żyje własnym życiem.

Czy ktoś ma jakieś pomysły dlaczego prędkościomierz raz działa a raz nie ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

czytałem wszystkie posty odnośnie prędkościomierza, a co do tej skrzynki to chyba chodzi o tą nad lewym nadkolem ? jest w duże złącze, taka kwadratowa kostka, to przez nią idzie sygnał do zegarów ? koło akumulatora nie ma żadnej skrzynki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miałam to samo...kontrolka (ekg) i świec żarowych i do tego prędkościomierz, który raz działał a raz nie.I w sumie sam się naprawił ale przez te kontrolki poszły wtryski ! u mnie poszły wszystkie bo długo zwlekałam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zegarów jeszcze nie wyciągałem, ale ja nie mam żadnej skrzynki w podszybiu koło akumulatora, po wiązce widać że kabel idzie do skrzynki nad lewym nadkolem

 

[ Dodano: 2010-04-22, 10:18 ]

ja nie widzę skrzynki w podszybiu koło akumulatora, mam zdjąć plastik zakrywający rynnę podszybia ?

 

[ Dodano: 2010-04-22, 21:41 ]

czy ktoś może wrzucić fotkę tej skrzynki "koło akumulatora" ? czy w niej jest złącze z wszystkimi 3 kablami od czujnika (+,- i sygnałowy) ?

 

[ Dodano: 2010-04-30, 15:44 ]

dobra, po raz drugi winny okazał się czujnik w skrzynie, wymieniłem na używany oryginał za 50 zł jest gitara

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!