mr6319 Opublikowano 8 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2006 Witam. Mam problem. Autko traci dwa gary lub jeden i pracuje jak ciągnik. Domyślam, że to może być cewka. Jednak są momenty, że auto pracuje normalnie. Co może mieć jeszcze wpływ na taką pracę silnika? Czy przewód z wtyczką dochodzący do cewki też ma jakieś znaczenie jeśli chodzi o iskrę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 8 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2006 Może się zsunął kapturek ze świecy. Może świeca pada :) Może jest zabrudzona :) Iskrę jak skacze na cewce to sprawdź w ciemności to powinno być ją widać. Przewody "wysokiego nap." też mają znaczenie z czasem się brudzą i powstaje kondensator i też jest możliwy przeskok iskry. Niby silikonowe przewody są dobre ale też zaleca się ich wymianę co jakiś czas :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechub Opublikowano 10 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2006 Jeśli masz Meggi II to postów była cała masa na temat cewek. Sprawdź co z ulotami w pobliżu cewek, przewodów itd ale w "ciemnościach" przy pracującym silniku !. Szarpanie i nierówna praca to tylko jeden z efektów wadliwej pracy m.in. układu zapłonowego ale nie tylko. Za mało danych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FRACHU Opublikowano 14 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2006 Wlasnie mam ten sam problem z moją Megi. Co jakis czas pracuje normalnie ale częsciej to traci na mocy i wydaje odglosy jak traktor. jak ja wprowadze na wysokie obroty to tak jakby cos sie ustawi pracuje normalnie az milo jechac. Moze Ktos cos poradzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr6319 Opublikowano 16 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2006 Wymieniłem jedną cewkę i po problemie. Oczywiście najpierw wyłapałem która jest uszkodzona. Teraz ani nie strzela z gazu ani nie kicha ani nie gdacze. Znowu mam swoją Renię... Dodam jeszcze, że wyregulowałem przepustnice i teraz nawet obroty są niepodwyższone. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu1977 Opublikowano 13 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2007 miałem ten problem (scenic98r.) padła mi podwójna cewka .pisałem już o tym gdzieś na forum. poprostu nagrzewała się od silnika i kaplica pewnie jakieś przebicie międzyzwojowe. problem wyłapałem w ten sposób:jak padły mi 2 cylindry to zamieniłem cewki nie zmieniając kolejności kabli oczywiście i wtedy wykazało że jedna podwójna cewka poszła do nieba. jak cewka była zimna to było ok. jak się nagrzała to lipa (nowa jakieś 150zł ) po tym jak paliwo poszło do góry :-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CybiQba Opublikowano 18 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2007 Od wczoraj mam podobne objawy (Meggi '98). Silnik pracuje jak traktor, nie ma mocy a po chwili jedzie jak gdyby nigdy nic. Z tym że iskre traci losowo, tzn. wczoraj nie było 1 i 4, a dziś najpierw 2 i 3 a potem tylko 3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
evo Opublikowano 28 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2007 Po zmianie cewki (1 i 4 w jednym podwójnym module) silnik chodzi już ok, choć zastanawiają mnie niskie obroty. Wcześniej "na zimno" silnik chodził OK i miał w okolicach 1000 na jałowym, a na 2 garach z odgłosami kaszlaka miała 750. Teraz jest około 800 ale silnik pracuje OK - ile u Was jest obrotów na luzie? W razie co, można to jakoś podkręcić, choć w zasadzie nic to nie przeszkadza, poza tym, że prawie silnika nie słychac :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 30 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2007 800 to jest prawidlowo, zimny powinien troszke miec wiecej (850-950) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 30 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2007 potwierdzam, 800 to prawidłowo, z klimą też troszkę więcej jest, ale nie dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
evo Opublikowano 30 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2007 Dzięki Panowie, faktycznie zimny silnik ma u mnie w okolicy 1000-900, a po ponownym uruchomieniu 750-800. Dzięki za uspokojenie, kierowałem się tym, że kumpel ma przeważnie około 1000 nawet na ciepłym, ale w Megane Coupe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 30 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2007 nie ma znaczenia czy megane hatchback, czy megane coupe bo silnik i cały osprzęt jest taki sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
evo Opublikowano 30 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2007 silnik ma nieco inny (2 l i 16v), ale rozumiem, że obroty powinny być niezależnie od wersji takie same mniej więcej. Chodziło mi o to, że to on mi mówił, że mam za niskie - ale jak sie okazuje, mam ok :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badbart Opublikowano 17 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2007 wracając do cewki to padła mi ostatnio(gary 1 i 4 z czarną wtyczką).Jak zimny silnik wszystko było ok, ale jak sie nagrzała to po jeżdzie(1 i 4 nie miały iskry)... szybka wymiana(trzy wkręciki) i lata wszystko sprawnie.... pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi