robus123 Opublikowano 16 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2010 Witam. Mam taki problem, teraz taka pora że codziennie pada deszcz. a ja gdy przejade po kałuży troszke szybciej to zaczyna mi sie świecic kontrolka od akumulatora i kontrolka stop i tak zapala sie i za 1sek gaśnie i znów to samo i póżniej to ucicha i niema, Co to może byc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav3n Opublikowano 16 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2010 jeśli przy okazji wjazdu w kałuże słyszysz piszczenie paska, to zapewne pasek się ślizga i chwilowo tracisz ładowanie - mam podobnie, z tym że u mnie kończy się na piszczeniu przez kilka sekund ;) w megance pasek od alternatora siedzi bardzo nisko i nawet niewielka woda jest go w stanie zamoczyć i spowodować taki numer, więc moim zdaniem nie ma się co martwić. możesz ewentualnie sprawdzić naciąg i stan paska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
potentila Opublikowano 17 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2010 No to w ładną wodę musisz wpadać ;) Z tego co mi się wydaje, a co nawet ostatnio urwałem, powinna być od dołu taka plastikowa obudowa, która odpowiedzialna jest za chociaż częściową ochronę dostępu do paska- i unikać dużych kałuż ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav3n Opublikowano 17 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2010 powinna być od dołu taka plastikowa obudowa no to u mnie nigdy takiej nie widziałem ;) widać poprzedni właściciel sobie ją gdzieś zostawił ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robus123 Opublikowano 17 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2010 hehe no przyznaje sie teraz była taka zima że ta osłona mi sie urwała i tak ocierała o asfalt że urwałem to i wyrzuciłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
potentila Opublikowano 17 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2010 Dokładnie, ale osłona przydaje się, zakup takie osłonki to wydatek rzędu około 30 zł- więc warto to zrobić- ja biorę się pod koniec miesiąca za kompletną wymianę osłon- łączeni z lewym nadkolem- jedna śrubka ułamana i nie ładnie to wygląda- nie wspomnę o właściwym trzymaniu ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robus123 Opublikowano 24 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2010 Witam Ponownie. Teraz coś sie dzieje dziwnego... Otóż może jest i przez te piski, ale rozładował mi sie akumulator, no i ok w sumie normalna rzecz, ostatnio ładowałem przed zimą... postawiłem go do garażu pod prostownik i powiedziałem ładuj sie.. postawiłem na noc. Rano odpalam, wszystko ładnie pięknie podjechałem pod blok postał godz i później niechciał wogóle sie zakręcic.. co to może być? może Akumulator już na wykonczeniu a może alternator? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcindj Opublikowano 24 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2010 robus123 musisz sprawdzić ładowanie i czy coś nie zjada akumulatora na postoju. Wystarczy ci do tego zwykły tani miernik. Jak to sprawdzić? Przy sprawdzaniu czy ładuje podpinasz miernik pod akumulator i powinno być około 14,4V Żeby sprawdzić czy coś nie zjada prądu to przełączasz miernik na pomiar amperów przy większym zakresie np.20A, zdejmujesz jedną klemę z akumulatora i podpinasz miernik do tej klemy i do akumulatora. Oczywiście na wyłączonym silniku i zapłonie. Jeśli wszystko jest ok to prąd powinien być znacznie poniżej 1A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 24 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2010 Było wielokrotnie, wymień akumulator, co i jak sprawdzić wystarczy wykorzystać opcję ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vivaldi Opublikowano 24 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2010 a nikt nie napisał , że najsampierw trzeba sprawdzić czy istniej boczna osłona alternatora, ta we wnęce koła, plastikowa. Jak jej nie ma bo się utraciła w jakiś sposób np po remoncie to główny strumień wody będzie dawał po altku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi