Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Powódź

P_r_z_e_m_o

Rekomendowane odpowiedzi

Tak sobie pomyślałem że napiszę i pokażę jak to wygląda u mnie w mieście.

Na r.Sole woda powoli opada

wodowskaz.jpg

Jak widać poziom wody opadł o ok. 1,5 m

wodowskaz.jpg

Widok z mostu Piastowskiego na Planty (bulwar nad Sołą)

godz18widoknaplanty.jpg

Zamknięta jest droga DK933 Oświęcim - Chrzanów. zlany jest wiadukt pod torami kolejowymi W kierunku Skawiny

wiaduktkolejowynakrakwp.jpg

woda w tym miejscu sięga ok 2-2,5 m

Tragiczna sytuacja jest w Dworach II, miejscowości pod Oświęcimiem

dworyii1.jpg

drogadodworyii.jpg

Zamknięta jest DK44 w miejscowości Nowy Bieruń. Wały przerwała ma rzeczka która zalała na głębokość ok 30-40 cm drogę na odcinku ok 800 m.

Wiem że zamknięty jest most na Wiśle w Brzeszczach na DW 933

dworyii3.jpg

Jak na razie przestało padać, ale nadal jest marzanka.

Nienajlepiej to wszystko wygląda :-( , mnie na szczęście nie zalało bo nie miało co, szkoda tych wszystkich ludzi i zwierząt :-( Rząd jak zwykle obiecuje złote góry a pewnie nic nie zrobią poza gadaniem. Zresztą jak zwykle, zwykły szary człowiek mało co się liczy. Coś ten rok dla nas nie jest łaskawy.

Na razie woda ustępuje, ale nadal Oświęcim jest odcięty w kierunku Tychów i Nowego Bierunia.

Nowy Bieruń jest zalana, w kilku miejscach woda sięga paru metrów. Zalane zostały domy i budynki gospodarcze. Niektóry stracili wszystko co mieli.

Podobnie jest w Dworach II.

Już pojawiają się komunikaty z prośbą o pomoc. Potrzeba wszystko, ubrania, meble.

Jak woda opadnie to potrzebna na pewno będzie pomoc w likwidacji skutków powodzi i sprzątanie tego co woda naniosła i zniszczyła.

Zresztą na pewno przyda się każda pomoc.

Myślę, że w Kazimierzu nie będzie problemów. Bardziej w Parchatce, równo tam i jak długo duża wodą będzie "szła" Wisłą to tam może być problem.

Powiśle pewnie zaleje? Jak już nie zalało.

Rząd jak zwykle obiecuje złote góry a pewnie nic nie zrobią poza gadaniem. Zresztą jak zwykle, zwykły szary człowiek mało co się liczy.

A znasz przysłowie- Umiesz liczyć, licz na siebie? Nikt chętnie nie dzieli kasą. Żal mi tych ludzi i nie chcę wyjść na kanalię, ale przede wszystkim jak ktoś mieszka na zagrożonym terenie, to powinien się ubezpieczyć. Mój znajomy mieszka niedaleko rzeki i płaci rocznie niecałe 300 pln za ubezpieczenie domu

A znasz przysłowie- Umiesz liczyć, licz na siebie? Nikt chętnie nie dzieli kasą

Masz racje, ale są też osoby w centrum miast, gdzie nigdy nie było takiej wody. Oczywiście, że osoby które mieszkają ewidentnie na zagrożonych terenach, gdzie woda jest nawet kilka razy do roku powinni się ubezpieczyć, ale niestety 90% tego nie robi. Według mnie osoba która decyduje się na kupno takiej działki, poniekąd tańszej od takiej która nie leży na zagrożonym terenie, powinna obowiązkowo wykupić ubezpieczenie.

Poszkodowanych powodzią będzie znacznie więcej gdy samochody zostaną osuszone i trafią na rynek! Pamiętacie chyba tanie, super czyściutkie fury z zaparowanymi szybami po 1997 roku przeważnie dolnośląskie i opolskie ?! Teraz będzie znacznie gorzej.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 20 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!