Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Dziwny przypadek. Bardzo proszę o odp


Recommended Posts

Witam wszystkich posiadaczy renault megane.

Wiem ze temat juz był wielokrotnie poruszany przeczytałem chyba wszystki fora na ten temat. Moj przypadek nie jest standardowy.. tzn.. z tego czego sie dowiedziałem na wolne obroty ma wiele czynnikow takich jak silnik krokowy sonda lambda czujnik położenia przepustnicy, wału i w ogole.. Ale..

 

U mnie wyglada to tak:

Jak jest silnik zimny to jest ok ale obroty sa w granicach 800 900 a przeciesz na zimnym elektroniczne ssanie powinno trzymac je w granicach 1100. Natomiast gdy silnik sie rozgrzeje obroty sa 400 i mnie i silnik gasnie tak jak bo ssanie sie wyłacza a obroty sa za niskie. Jest jednak jeszcze cos.. w celu pozbycia sie problemu zdjołem kleme zeby zrestartowac kompa pomogło.. ale obroty sa cały czas 1500 na zimnym i na ciepłym. Po pewnym czasie to mija i problem powtarza sie od nowa.

 

Silnik krokowy wymieniony serwis sie nie swieci czyli z czujnikem przepustnicy i wału jest ok bo jak odłaczam jeden lub drugi kontrolka z zygzakiem sie świeci.

 

Podejzewam natomiast ze padniety jest czujnik teperatury, czytalem na jakims forum ze bedzie pokazywał dobrze a moze wysyłac złe sygnały. To by sie zgadzało z objawami u mnie jak jest zimny wysyła tak jak by był ciepły obr w normie a na ciepłym zbyt niskie. /

 

Prosze o pomoc i ewetualnie poprawienie mojej tezy nie mam chceci jechac na kompa poza tym jezeli to ten czujnik temperatury to komp go nie wykryje. bardzo prosze o odp

 

Proszę więcej uwagi przykładać do pisania postów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolego a sprawdzałeś stan układu zapłonowego: świece,kable WN,cewka/ki zapłonowa. Ze wzrostem temperatury wzrasta opor metali wiec moze miec to wpływ na działanie układu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

daromen89, odłącz czujnik temperatury i zmierz jego rezystancję. Tabelkę z wartościami znajdziesz na forum. Na początek możesz go po prostu odpiąć.

http://megane.com.pl/megane-i-phi-gasnie-p...e-97-vt3527.htm

Tu masz wartości:

http://megane.com.pl/megane-i-phi-nie-zapa...nik+temperatury

 

P.S. Zastosuj sie do rady i zwracaj uwagę na pisownię bo niezbyt dobrze się czyta takie posty.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam ponownie! Czujnik temperatury okazał się nie drogi i wymieniłem na nowy. Wymieniłem także świece..

Teraz jest tak.. Nie gaśnie, a raczej gaśnie ale bardzo rzadko ale trzyma za wysokie obroty.

Np. jadę 100km/h wciskam sprzęgło obroty 1500. Zatrzymam się obroty spadają.

Odłączałem czujnik podciśnienia, obroty 1500 i nie spadają możne to walnięty ten czujnik.. zauważyłem ze jest lekko przetarty na zgięciu. Może to od tego?? Zacznę od wymiany przewodu.. ale możne macie jakieś pomysły??

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zauważyłem ze jest lekko przetarty na zgięciu. Może to od tego??

Prawdopodobnie. Wymień wężyk daj znać jak było.

Jak świeci pomarańczowa kontrolka to będzie coś z czujnikiem o którym piszesz. Czyszczenie/wymiana silniczka krokowego też nie zaszkodzi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Pomarańczowa kontrolka się nie świeci. Ale zauważyłem jeszcze jedna rzecz.

Mianowicie... na zimnym silniku zaraz po odpaleniu obroty są idealne po przejechaniu się paru klocków podwyższana się... a jeżeli stoję w korku i silnik się nagrzeje to gaśnie, nie mam pojęcia.. może to sonda?? bo palić palki więcej o 2l na 100km gazu. Silniczek wymieniłem na nowy.. na samym początku.

Wykluczam czujnik położenia wału bo raz to świeciła by mi się kontrolka a dwa to problemy z odpaleniem, pali na dotyk, możne czujnik położenia przepustnicy??

Dodam jeszcze ze kiedy tak zacznie mi gasnąc to robię jej restart i jest ok ale obroty wysokie po pewnym czasie znowu to samo.

 

[ Dodano: 2010-07-06, 18:21 ]

Wężyk wymieniony i niestety to samo jest

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!