rafal221 Napisano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 Witam. Otóż od jakiegoś czasu zmagam się z następującym problemem. Gdy przekroczę prędkość 50km/h to słyszę głośne buczenie z przodu samochodu. Nie wiem ale wydaję mi się, że wydobywa się ono z pod kół albo z pod maski. Co ciekawe nie słychać tego aż tak mocno na zewnątrz a jedynie mocno w środku. opony sprawdzałem i ciśnienie mam raczej ok 2,1 na przodzie i 1,9 z tyłu. Prędzej miałem wszędzie 2,2 i było to samo. dodatkowo przy 60km/h wrzuciłem luz i też ten efekt występuje ponieważ podejrzewałem coś ze skrzynia ale w takim przypadku to raczej odpada. Czy ktoś mógłby coś doradzić? Renault Megane Europe 1,4, 99r Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brejq Napisano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 łożyska bym sprawdził na początku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koma32 Napisano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 na pewno łożyska wiesz jak sprawdzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal221 Napisano 8 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 no właśnie nie wiem jak sprawdzić. Ale chodzi o łożyska w kole? bo to ewidentnie słychać z przodu auta no i tylko w środku na zewnątrz raczej nie jest taki głośny. A czy jazda na takich łożyskach nie jest niebezpieczna i jaki jest koszt wymiany łożysk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcindj Napisano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 A czy jazda na takich łożyskach nie jest niebezpieczna i jaki jest koszt wymiany łożysk? Oczywiście chodzi o łożysko w kole. Jazda raczej nie jest niebezpieczna bo ciężko jest rozwalić takie łożysko. Co do wymiany można wymienić samemu, nie jest to jakoś bardzo skomplikowane. W warsztacie tak orientacyjnie powinno być to około 50zł za tylne i 75zł za przednie, oczywiście za sztukę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prezes Napisano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 Jazda raczej nie jest niebezpieczna bo ciężko jest rozwalić takie łożysko. Ciężko nie ciężko aż się zatrze i rozsypie, zablokuje i urwie koło ;) Oczywiście w najczarniejszym scenariuszu ale możliwym ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcindj Napisano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 Oczywiście w najczarniejszym scenariuszu ale możliwym ;) Praktycznie nie możliwym ;) Rozbierałem takie łożysko i naprawdę zatrzeć go nie idzie, rozwalić jak jest przykręcone też nie. Jedyne co to aspekt słuchowy ;) Do puki nie nabierze takiego luzu, że koło będzie latać na nim na boki. Tylko, że wtedy już nie dało by się jechać ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koma32 Napisano 9 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 no właśnie nie wiem jak sprawdzić Podnosisz samochód każde koło po kolei kiedy podniesiesz przednie koło wsiadasz wrzucasz 1-szy bieg i powoli puszczasz sprzęgło jeśli huczy to wiesz że to to, potem następne. Możesz dla pewności sprawdzić też tylne podnosisz i kręcisz ile sił powinno być słychać jak coś (mi raz padły 3 łożyska jedno po drugim ;)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Włodzio Napisano 6 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 A co do wymiany to jak ma sie trochę pojęcia , chęci i sprzetu to samemu idzie to zrobić ja w Reni 19 wymieniałem oba przednie lewe 7h a prawe 1,5h i w dodatku bez prasy a jedynie za pomocą młotka i różnego kalibru rurek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts